David Figueres, presentador de Totes les pedres, ens ofereix un resum de l’acte. 

El passat 7 d’abril, a l’Espai Vilaweb de Barcelona, es va presentar el llibre de poemes Totes les pedres, nou recull de l’escriptor palestí Bàssem an-Nabrís, acollit pel PEN Català dins el Programa Escriptor Acollit i editat per l’editorial AdiA Edicions de Mallorca.

La presentació de l’acte va anar a càrrec de l’escriptor David Figueres i va comptar amb la presència de l’editor del llibre Pau Vadell, dels traductors de l’àrab Valèria Macías i Kamiran Haj Mahmud, del mateix autor i de la Secretària General del PEN Català Raffaella Salierno.

David Figueres va comentar la riquesa poètica del recull fent notar l’evolució de la poesia d’an-Nabrís des d’un lirisme sintètic i fent ús de la rima, fins a poemes narratius molt més nus i directes. També va posar de manifest la tensió que es pot advertir en el recull entre la voluntat de l’autor d’escriure poemes que tractin els temes universals de la poesia i la impossibilitat de no reflectir, a través dels seus versos, la realitat que viu avui Palestina.

Valèria Macías comentà el repte que li suposà enfrontar-se a la riquesa poètica d’an-Nabrís i la pugna per respectar els ritmes. Això la va empènyer a eliminar la rima present en la poesia del poeta. També va relatar l’enriquiment que van suposar, per a ella, les converses mantingudes sobre la seva poesia i el profund coneixement de la cultura que an-Nabrís atresora.

Pau Vadell parlà de les dificultats que va suposar reproduir el text en àrab i com, amb l’ajuda del mateix autor i dels traductors, van aconseguir confegir un recull que permetés ser suggerent tant per al lector català com per a l’àrab, ja que es tracta d’un llibre bilingüe destinat a lectors d’ambdues comunitats.

Bàssem an-Nabrís va agrair al PEN Català i a Catalunya l’oportunitat d’haver pogut residir a Barcelona dins del Programa Escriptor Acollit i, sobretot, haver desvetllat en ell, de nou, les ganes d’escriure i la possibilitat de conèixer la realitat catalana que, per sempre més, anirà unida a la paraula llibertat.

Raffaella Salierno va cloure l’acte explicant en què consisteix el Programa Escriptor Acollit i la voluntat i compromís del PEN Català per fer que els escriptors d’aquest programa puguin desenvolupar la seva tasca de creació literària en les millors condicions possibles, acostant la realitat catalana a l’escriptor i nodrint-se de la cultura d’origen d’aquest.

——————————————–

Podeu veure el vídeo íntegre de la presentació del llibre a Vilaweb TV.