El passat 22 de gener, a la seu de les Nacions Unides de Ginebra, Espanya va passar la Revisió Periòdica Universal (UPR). Allí, diversos estats d’arreu del món van avaluar Espanya en matèria de llibertat d’expressió i drets humans partint, entre d’altres, de l’informe que el PEN Català va presentar conjuntament amb Freemuse i el PEN Internacional –i que posava el focus en la llei de seguretat pública i la reforma del Codi Penal contra la llibertat expressió– .

Canadà, Suïssa, Bèlgica i Alemanya van aportar les seves recomanacions respecte temes com la llei mordassa, el Codi Penal espanyol o les lleis vinculades als delictes d’insult a la Corona i ofensa religiosa. Itàlia i la Federació Russa també van cridar l’atenció sobre la necessitat d’investigar totes les denúncies per l’excés d’ús de la força –per part de les forces de seguretat espanyoles durant les protestes civils dels últims anys– , mentre que Suïssa va demanar a les autoritats espanyoles que estableixin un codi de conductes per a l’aplicació correcta de la llei. Els EE.UU també van exigir responsabilitat pels delictes contra periodistes i Luxemburg i Maldives van advocar per despenalitzar la difamació i incloure-la al Codi civil, d’acord amb els estàndards internacionals de necessitat i proporcionalitat respecte a les restriccions a la llibertat d’expressió.

Ara Freemuse, el PEN Català i el PEN Internacional instem les autoritats espanyoles a acceptar i implementar les recomanacions de la UPR abans de la 44a sessió del Consell de Drets Humans de la ONU, programada per al juny/ juliol de 2020.

Llegeix-ne més aquí!