El Comitè de Dones Escriptores del PEN Internacional, la major associació mundial d’escriptors, insta el primer ministre del govern de Bulgària, el Sr. Boyko Borisov, i el president de la Comissió Europea, Sr. Jean-Claude Juncker, a protegir els periodistes d’investigació europeus de les amenaçes, la persecució i la mort.

L’assassinat de la popular periodista búlgara Victoria Marinovna és la quarta desaparició recent d’un periodista d’investigació dins de la Unió Europea. Marinovna va ser violada i colpejada fins a la mort. El seu cos va ser trobat en un parc el 6 d’octubre de 2018.

Se suposa que la Unió Europea protegeix la llibertat d’opinió, d’expressió i el dret a la informació com a pilars fonamentals de la democràcia. Tanmateix, els fets contradiuen la Declaració Universal dels Drets Humans i l’article 11 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. La periodista sueca Kim Wallva ser assassinada l’agost del 2017. Poc després, l’octubre de 2017, un cotxe bomba va matar la periodista maltesa Daphne Caruana Galizia. El febrer de 2018, el periodista eslovè Jan Kuciaki la seva promesa van ser assassinats a casa seva.

Marinovna investigava casos d’ús fraudulent de fons europeus. Altres periodistes assassinats havien investigat qüestions relacionades: vincles entre polítics de relleu i estructures criminals internacionals en els seus països, venda de la ciutadania europea a criminals, o l´establiment de connexions entre polítics i la màfia.

Daphne Caruana Galizia

Les investigacions sobre els casos de Caruana Galizia i Jan Kuciak no han aconseguit encara portar davant de la justícia els criminals que els van assassinar, atès que les investigacions judicials en aquests països són molt lentes.

Amb tot, el PIWWC exigeix ​​al primer ministre de Bulgària, el Sr. Boyko Borisov, que dugui a terme tots els passos necessaris per portar els assassins davant la justícia. També instem el president de la Comissió Europea, Sr. Jean-Claude Juncker, a garantir que la protecció del periodisme d’investigació sigui un objectiu principal pel suport a la democràcia.

Zoë Rodriguez (Presidenta del PIWWC)

I membres de la Junta del PIWWC:
Lucina Kathmann, PEN San Miguel
Sarah Lawson, English PEN
Elizabeth Nordgren, PEN Finland
Tanja Tuma, PEN Slovenia

Consulta el comunicat al web del PEN Internacional.


*PEN International Women Writers Commettee