Ahir va ser un dia històric per al PEN Català. Feia mesos que des de la nostra entitat treballàvem en la publicació d’un comunicat sobre els líders de la societat civil catalana i els escriptor empresonats. Durant el Congrés Internacional del PEN, que va tenir lloc el passat mes de setembre a Pune (Índia), la presidenta de la nostra entitat, Àngels Gregori, va exposar públicament davant d’un centenar de representants dels diferents centres PEN d’arreu del món, la situació que vivim a Catalunya, denunciant alhora el deteriorament de la llibertat d’expressió a Espanya. Durant els dies del congrés la presidenta va demanar les adhesions de diferents centres PEN per tal de donar suport al comunicat i, paral·lelament, des de l’entitat s’ha demanat a diferents autors de renom internacional la seva adhesió. Erri de Luca, José Eduardo Agualusa o Cólm Tóibín en són alguns d’ells.

El Comunicat, que ha comptat amb el suport del PEN Internacional, estava signat també per la seva Presidenta, Jennifer Clement, que ahir va voler acompanyar-nos en la seva primera visita a Barcelona. Clement va mostrar públicament el seu compromís amb el PEN Català denunciant les excessives restriccions a la llibertat d’expressió i va acompanyar-nos també en la visita que el PEN Català va fer ahir a Lledoners per trobar-se amb Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Durant la roda de premsa, que va comptar amb una cobertura important tant de mitjans nacionals com internacionals, Àngels Gregori va dir que era una setmana especialment significativa perquè justament es compleixen vuitanta anys de la sortida del Bibliobús de la Institució de les Lletres Catalanes (on el PEN tenia la seva seu en aquell moment) cap a l’exili.

Gregori va agrair amb entusiasme la visita de Clement, que abans d’ocupar la presidència internacional de l’entitat havia ocupat el càrrec al PEN Mèxic, entitat significativament històrica per a molts dels nostres autors exiliats. Clement va mostrar el total suport no només als líders de la societat civil catalana i escriptors empresonats, sinó que va posicionar-se fermament sobre els càrrecs a Cuixart i Sànchez. També hi va ser present Carles Torner, no només per la seva vinculació al PEN Català, sinó també com a actual Director Executiu del PEN Internacional.

Durant el dia d’ahir Jennifer Clement també va tenir una estona per trobar-se amb alguns dels socis de la nostra entitat. L’encontre, que va tenir lloc al Col·legi de Periodistes, va servir per parlar amb alguns dels nostres membres, per conèixer més a fons la nostra entitat i per compartir amb ells experiències del que està vivint des del PEN Internacional.

La Carta Fundacional del PEN expressa que l’organisme “defensa el principi de la lliure circulació d’idees dins de cada país i entre tots els països, i els seus membres es comprometen a oposar-se a qualsevol forma de supressió de la llibertat d’expressió al país o a la comunitat a la que pertanyen”. Des del PEN Català fa mesos que estem denunciant la situació actual de censura i manca de llibertat que estem vivint. Per això vam elaborar un Informe titulat “La llibertat d’expressió i el discurs de l’odi a l’Estat Espanyol” gràcies a la col·laboració de Robert Guixaró i a l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Tal dia com ahir va ser especialment significatiu perquè unes hores després de vuitanta anys abans, hi viatjaven Rodoreda, Trabal o Pere Quart cap a l’exili. També tal dia com ahir de l’any 1950 moria George Orwell, l’autor d’Homenatge a Catalunya, que havia deixat escrit que, en un moment de mentida universal, dir la veritat és un acte revolucionari.

Tot seguit us deixem amb un vídeo on parlem amb Erri de Luca i alguns enllaços que han anat sortint en les darreres hores a la premsa:

VÍDEO: L’escriptor italià Erri De Luca i el valencià Josep Piera denuncien els atacs a la llibertat d’expressió i fan una crida a l’alliberament dels escriptors empresonats a Catalunya.

Article a El País.

Article al diari Ara, secció de cultura.

Article al diari Ara, secció de política.

Article a El Món.

Article a El Nacional.

Vídeo al 324 de la CCMA.

Article al Nació Digital.