El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el PEN Català no pot deixar de tenir presents les escriptores i altres intel·lectuals que han estat i són perseguides, amenaçades o que han de fer front a situacions de múltiples vexacions per la seva tasca literària i periodística.

La condició de dona resulta massa vegades un condicionant afegit a l’hora de patir persecució per part de règims antidemocràtics o de grups que s’han alçat amb el poder fent ús de la violència.

Com cada 8 de març el PEN Català reivindica la necessitat d’avançar en la igualtat de drets entre dones i homes, i de vetllar pel desenvolupament intel·lectual sense constrenyiments de totes les persones, ja que és un dels motors de canvi i de llibertat de les societats.

Enguany, especialment i junt amb tota la comunitat internacional del PEN, ens volem fer ressò de tres casos d’escriptores i periodistes perseguides per la seva feina als seus països:

Khadija Ismayilova (Azerbaitjan) és periodista, locutora de Radio Liberty, molt coneguda tant al seu país com a escala internacional per les seves investigacions  sobre l’alt grau de corrupció del govern del seu país així com de la mà dura amb què es comporta amb l’oposició.
L’any 2014 va ser detinguda, acusada d’incitar un altre periodista al suïcidi. Des de llavors ha hagut de fer front a diverses acusacions de malversació, negocis il·legals i evasió fiscal. Després que impulsés una investigació sobre interessos en la construcció d’un familiar del president d’Azerbaitjan ha patit una dura campanya d’assetjament. S’han difós suposat vídeos d’ella, ha rebut missatges anònims i ha estat amenaçada directament.

El PEN Català s’uneix al PEN Internacional en la crida a les autoritats adzerbajaneses perquè esclareixin la situació de la periodista, des del convenciment que les acusacions que pesen contra Khadija Ismayilova tenen una motivació política.

Sanjuana Martínez Montemayor (Mèxic) és una periodista mexicana que treballa per als diaris SinEmbargo i La Jornada. Autora de vuit llibres i d’un web, ha denunciat casos de violència, tot indicant-ne, quan ha estat el cas, la implicació de les autoritats, de l’església i de les forces militars.  Des del 2008 ha de fer front a amenaces i una campanya de persecució per aquest motiu, fins al punt que casa seva va ser escorcollada per uns desconeguts, que hi van provocar destrosses. El desembre del 2014 va ser detinguda i acusada de fals testimoni.
D’entre la seva obra es poden destacar els llibres Prueba de Fe (2007), Manto Púrpura (2006) sobre els casos d’abusos sexuals que suposadament van tenir lloc amb la implicació de l’església catòlica de Mèxic. Recentment, amb Los amantes del poder, s’ha endinsat en l’escàndol de l’ús i l’abús del poder públic a la vida privada.

El PEN Català s’uneix a la crida del PEN Internacional a les autoritats mexicanes perquè esclareixin la situació de Sanjuana Martínez i utilitzin tots els mitjans de què disposen per garantir-ne la seguretat i la llibertat d’expressió.

Gao Yu (Xina) és l’antiga editora en cap de l’Economics Weekly i col·laboradora del diari alemany Deutsche Welle. Els seus amics van denunciar-ne la desaparició el passat 26 d’abril del 2014 després que no assistís a un acte a Pequin en el marc del qual es volia commemorar les protestes antigovernamentals del juny del 1989. També s’esperava la seva assistència a la cerimònia dels premis anuals del Centre xinès independent del PEN, a Hong Kong, del qual n’és membre.
Justament en aquells moments estava escrivint una columna entorn el nou lideratge del Partit Comunista Xinès i els seus conflictes interns, però no el va arribar a poder lliurar.
Uns dies més tard va aparèixer –amb la imatge de la cara distorsionada però amb el seu nom sencer- al telenotícies de la cadena nacional xinesa. En uns suposada declaració afirmava ser culpable d’haver revelat secrets nacionals a l’estranger i expressava que desitjava rebre el càstig corresponent per aquest delicte. Hi ha motius més que sòlids per pensar que aquesta confessió va ser feta sota pressió.
Segons l’advocat de Yu, sembla que les acusacions contra ella neixen de l’anomenat Document Número 9, que ella va escriure i en el qual es detallava que el govern xinès impulsava reformes econòmiques però no feia cap moviment en pro de l’obertura del règim pel que fa a la democràcia i a la preservació dels drets.

El PEN Català s’uneix a la crida del PEN Internacional perquè  Gao Yu tingui un judici transparent i, si com s’intueix, ha estat arrestada per motivacions polítiques, s’alliberi de manera immediata.