El 21 de febrer de cada any es celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme.

Per a commemorar aquest aniversari, PEN Internacional presenta el cas de l’escriptor bielorús, defensor dels drets humans, Premi Nobel de la Pau i membre de PEN Bielorússia Ales Bialiatski, detingut des de 2021 i actualment processat.

Aquest cas és emblemàtic del tipus d’amenaces i agressions que sofreixen sovint escriptors i periodistes de tot el món per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d’expressió. També és emblemàtic del tipus d’opressió que sofreixen escriptors i periodistes als quals s’impedeix expressar-se en la seva llengua originària o minoritària.

El respecte per totes les llengües i cultures és fonamental per al procés de construcció i manteniment del diàleg i la pau al món — Manifest de Girona pels drets lingüístics de PEN Internacional, 2011.

Actua avui per a alliberar a Ales Bialiatski.

Ales Bialiatski és escriptor, membre de PEN Bielorússia, Premi Nobel de la Pau i fundador del Centre de Drets Humans Viasna, organització que fa campanyes en favor dels activistes de l’oposició assetjats i perseguits per les autoritats bielorusses.

Bialiatski està sent jutjat a Minsk. S’enfronta a una pena de fins a 12 anys de presó pel seu treball en favor dels drets humans i els seus escrits crítics amb les autoritats bielorusses. La sentència es coneixerà el 3 de març de 2023.

Al març de 2021, el Comitè de Recerca bielorús va obrir una causa contra Viasna en el marc d’una ofensiva més àmplia contra els mitjans de comunicació independents i les organitzacions de la societat civil. Bialiatski va ser citat per a ser interrogat al mes següent. El 14 de juliol de 2021 va ser detingut juntament amb diversos col·legues de Viasna, després de les batudes de les forces de l’ordre bielorusses en més d’una dotzena d’organitzacions de la societat civil i de drets humans. Tres dies després va ingressar en presó preventiva acusat d’evasió fiscal.

El judici de Bialiatski va iniciar-se en el Tribunal de Districte de Lieninski de Minsk el 9 de gener de 2023. Se’l jutja al costat de dos col·legues de Viasna: el conseller Valiantsin  Stefanovich i l’advocat Uladzimir Labkovich. Tots estan acusats de contraban (article 228.4 del Codi Penal bielorús) i d’organitzar i finançar accions que atempten greument contra l’ordre públic (article 342.2 del Codi Penal bielorús). Al llarg del judici, Bialiatski ha demanat en repetides ocasions que el fiscal i el tribunal celebressin el judici en bielorús, sense èxit. Segons Viasna, Bialiatski va dir en particular:

“La situació amb l’idioma utilitzat en el tribunal sembla ser extraordinària: la fiscalia i el tribunal es van negar rotundament a parlar en bielorús, a pesar que jo, com acusat, soc una persona que parla bielorús en la vida. Parlo, escric i penso en bielorús. Els recordo que el bielorús és una llengua estatal, i vostès, com a funcionaris de l’Estat, han de conèixer dues llengües estatals, inclòs el bielorús, i no esforçar-se per dir dues paraules. Per tant, estan obligats a parlar, en conseqüència, en bielorús amb els ciutadans de parla bielorussa. Per exemple, segons estableix la Llei de Recursos dels Ciutadans, si escrius en bielorús, qualsevol departament oficial et respondrà en bielorús. Això em va col·locar en una posició de desigualtat amb la fiscalia. No se’m va donar l’oportunitat  d’explicar la meva posició a fons i detalladament, de rebatre l’acusació injusta i sense sentit”

No és la primera vegada que Bialiatski està en el punt de mira de les autoritats bielorusses. El 4 d’agost de 2011 va ser detingut per càrrecs falsos d’evasió fiscal, per utilitzar únicament els seus comptes bancaris personals a Lituània i Polònia per a finançar Viasna, ja que l’organització no està autoritzada a tenir un compte bancari a Bielorússia. El 24 de novembre de 2011 va ser condemnat a quatre anys i mig de presó en una colònia penitenciària d’alta seguretat. Els membres de PEN van fer campanya pel seu alliberament; se li va concedir una amnistia al juny de 2014.

Bialiatski va rebre el Premi Nobel de la Pau 2022 juntament amb l’organització russa de drets humans Memorial i l’organització ucraïnesa de drets humans Center for Civil Liberties, un just homenatge a la seva intrèpida labor.

Repressió de la llengua i la literatura bielorusses

L’estigmatització i repressió de la llengua i la literatura bielorusses a Bielorússia, on les autoritats porten dècades tractant d’imposar el domini de la llengua russa, han empitjorat des que la Federació Russa va dur a terme la invesió a gran escala d’Ucraïna el 24 de febrer de 2022. Desenes d’editorials independents han estat objecte de batudes per promoure llibres d’escriptors bielorussos i en llengua bielorussa, i les seves activitats han estat suspeses amb pretextos inversemblants. PEN Bielorússia va documentar 998 violacions de drets humans i culturals contra personalitats de la cultura només entre gener i setembre de 2022.

El PEN International dona suport des de fa temps a el PEN Bielorús en la promoció de la llengua bielorussa, fins i tot mitjançant una resolució de 2019 en la qual es demana a les autoritats bielorusses que:

–          Es compleixi l’article 17 de la Constitució de Bielorússia, que consagra el bielorús com a llengua oficial;

–           Es respecti, protegeixi i garanteixi el dret de tots els que parlen bielorús a expressar-se en aquesta llengua i al fet que es promogui i distribueixi la seva literatura;

–          Es garanteixi que els qui desitgin estudiar en classes de bielorús, fins i tot en l’ensenyament  superior, tinguin aquesta oportunitat;

–           S’adoptin mesures eficaces per a promoure un major ús de la llengua bielorussa en tots els àmbits de la vida, inclosa la vida cultural.

–          Per a més informació sobre les restriccions a la llibertat d’expressió a Bielorússia, fes clic aquí.

 Actua

El PEN International i el PEN Català demanem l’alliberament immediat i incondicional de Ales Bialiatski, i que es retirin tots els càrrecs contra ell.

Això és el que pots fer:

Defensa

Escriu a les autoritats bielorusses, demanant-los que:

– Posin en llibertat a Ales Bialiatski immediatament i sense condicions, i retirin tots els càrrecs contra ell;

– En espera de la seva posada en llibertat, garantir que se li proporciona comunicació regular amb la seva família, advocats i atenció sanitària adequada;

– Complir les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans i defensar el dret a la llibertat d’expressió, associació i reunió pacífica per a tots.

Envia missatges a:

– Andrei Shved, Fiscal General de la República de Bielorússia

Adreça: Vul. Internatsianalnaya 22, 220030 Minsk, Belarús

Correu electrònic: info@prokuratura.gov.by

– Envia còpies a l’Ambaixada de Bielorússia al teu país. Pots trobar les direccións de les embaixades aquí.

– Ministeri d’Afers exteriors.

– Representants diplomàtics a Bielorússia.

Solidaritat

Pots enviar missatges de solidaritat a:

–          Ales Bialiatski (Аляксандру  Віктаравічу  Бяляцкаму)

SIZO-1,  vulica  Valadarskaha 2

220030, Minsk, Bielorússia

Aquí pots trobar-ne un exemple:

Benvolgut Ales, estem desitjant que arribi el dia del teu alliberament. Seguim al teu costat i lluitant per la teva llibertat. Solidaritat

Bielorús:

Дорогой Алесь, мы з нецярпеннем чакаем таго дня, калі Вы будзеце вызвалены. Мы працягваем вас падтрымліваць і змагацца за вашу свабоду.  Прыміце нашу падтрымку

És més probable que l’administració penitenciària accepti els missatges si estan escrits en rus:

Дорогой Алесь, мы с нетерпением ждем того дня, когда Вы будете освобождены. Мы продолжаем поддерживать Вас и бороться за Вашу свободу. Примите нашу поддержку

Divulgació

Us animem a:

– Publicar articles i textos d’opinió a la premsa nacional o local del teu país o ciutat destacant el cas de Ales Bialiatski i la situació de la llibertat d’expressió a Bielorússia;

– Compartir informació sobre Ales Bialiatski i les activitats de campanya en les xarxes socials. Utilitza #AlesBialiatski i #FreeViasna.

– Visitar els comptes de PEN Internacional i el PEN Català a Twitter, Facebook i Instagram per a retuitar, fer like, comentar i compartir les nostres publicacions per a aconseguir una major difusió.