Un any més el PEN Català commemora el 15 de novembre, Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, amb una sèrie d’actes en diferents punts dels territoris de parla catalana.

**AVÍS: Per imprevistos d’última hora, s’ha hagut de canviar el lloc on es farà la projecció del documental de la guionista francesa Marie Claire Javoy: “Sur le chemin de l’école”, prevista pel dimecres 11 de novembre. La projecció no es farà a l’Institut Francès, sinó que tindrà lloc a la Sala Mompou de la seu de la SGAE a Catalunya (Passeig Colom, 6), a la mateixa hora (19h).**

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, el PEN Català, presenta la programació de les activitats previstes a Barcelona, Manresa i les Illes Balears amb el títol: “La paraula crema el foc. Literatura i llibertat d’expressió”. El programa pretén difondre la tasca del PEN Català i sensibilitzar la ciutadania sobre els casos de vulneració del dret a la llibertat d’expressió arreu del món, així com defensar els drets dels escriptors a expressar-se lliurement.

El programa s’inicia a Manresa el 7 de novembre amb un recital del poeta palestí Bassen-an-Nabrís, acolllit a Barcelona dins del Programa Escriptor Acollit 2012-2014, i autor de “Totes les pedres”.

Dimarts 10 de novembre, a les 12h, es presenta la programació del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit i l’acció artística: “La fissura al mur”, a càrrec de Francesc Abad, al MACBA. A la tarda, l’Arts Santa Mònica de Barcelona projectarà el documental: “We are journalists “ del periodista, guionista i director iranià Ahmad Jalali Farahani.

Dimecres 11 de novembre, es projectarà a la seu de Barcelona de la SGAE el documental “Sur le chemin de l’école” i comptarà amb la presència de la guionista francesa Marie Claire Javoy.

A Les Illes Balears, dijous 12 es presentarà a Palma de Mallorca la Setmana del PEN Català a les Illes i es donarà a conèixer el guanyador/a del VI Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català, un escriptor/a que hagi  patit o pateixi persecució per les seves paraules. L’acte de lliurament del premi tindrà lloc divendres 13 a Manacor, on també es projectarà el documental “We are journalists”. Finalment dissabte 14 de novembre, Eivissa acollirà el recital “Rompre Barrots”. Amb textos dels escriptors perseguits  Ali Bouijal, poeta sahrauí i Salem Zenia, escriptor amazic.

El Cartell del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit.
Com cada any, el PEN Català demana a un artista de prestigi la imatge per al cartell  que representa el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit. En  aquesta edició  2015  el cartell és una creació  de  Francesc Abad, que ha creat l’obra “Fissura al mur”, com a metàfora de tots els murs, visibles i invisibles, que ens cal enderrocar per poder tenir llibertat de pensament i de creació.

Dia Internacional de l'Escriptor Perseguit 2015