Síria: Razan Zaitouneh – Defensora dels Drets Humans i escriptora

Razan Zaitouneh és una defensora dels Drets Humans, bloguera, advocada i cofundadora del Centre de Documentació de Violacions (VDC per les seves sigles en anglès). El 9 de desembre de 2013 Zaitouneh, juntament amb les seus companys Samira al-Khalil, Nazem Hamadi i Wa’el Hamada (el seu marit) van ser segrestats durant una batuda a les oficines de VDC a Douma, a prop de Damasc, per part d’un grup d’homes armats. Havien estat documentant violacions dels Drets Humans després de fugir de l’àrea controlada pel Govern de Síria. No hi ha hagut més notícies d’on són després del seu segrest, però se suposa que estan detinguts per un grup armat islàmic que controla Douma.

Reem Zaitouneh, la germana de Razan, que és una escriptora i activista pels Drets Humans, va dir a PEN:

Pensar que formes part del món que hi ha al teu voltant; sentir que no ets una petita criatura solitària comparada amb l’univers; és un bon començament per ser un ésser humà, és un bon punt de partida per ser un altaveu d’aquest món. D’aquesta manera Razan va començar a escriure les seves primeres cartes. El sentiment que ella podia marcar una diferència, la sensació que ella podia atrapar la llum, eren la raó per continuar i no parar mai. Ella creia en les persones ien  el seu poder per demanar els drets que ens pertanyen, així que va continuar escrivint i treballant amb la seva gent per apoderar-los, mentre ella intentava fer arribar els seus missatges a la resta del món. Per això escrivia sobre temes socials, sobre  dones o sobre presoners polítics.

El seu bolígraf era molt fort, la qual cosa provocava als seus enemics que intentaven silenciar-lo, així que va ser segrestada, encara que els segrestadors encara es  refusen a admetre-ho. Razan ha deixat un enorme buit en la revolució! Jo, personalment, vaig sentir el dolor d’una espasa de doble tall. La seva absència m’ha afectat tant a nivell personal com a nivell professional, com a germana seva i com a activista de drets humans.

El cas de Razan Zaitouneh ha estat cadira buida dels actes del Dia Internacional de l’Escriptora Perseguida del PEN Català enguany.

Presentació del cartell del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit: Manel Guerrero, Carme Arenas, Mar Arza i Tienchi Martin-Lao, juntament amb la cadira buida de Razan Zaitouneh © Luay Albasha