A principis del 2021 el PEN Català va donar la benvinguda, dins del Programa Escriptor Acollit, als periodistes nicaragüencs Jairo Videa i Juan Daniel Treminio. La seva implicació directa en la denúncia de casos de corrupció i en la documentació de les violacions dels drets humans va fer que es convertissin en el blanc d’amenaces per part de simpatitzants del Govern, que els va portar a haver-se d’exiliar, en un primer moment a altres països de Centreamèrica, i posteriorment a Barcelona, amb el PEN Català.

Des de Barcelona, ciutat d’acollida, Videa i Treminio van continuar exercint el periodisme com a co-directors de Coyuntura, on publiquen els seus treballs. El diari compta actualment amb més de 200.000 lectors mensuals que segueixen els seus reportatges que ara també aborden les relacions entre Espanya i Amèrica central.

Al llarg de la seva estada, Treminio i Videa, han participat en diferents projectes del PEN Català: han fet xerrades en diferents instituts on han explicat la seva experiència com a periodistes i la importància de defensar la llibertat d’expressió i de premsa; han participat en taules rodones i conferències de diverses institucions i espais culturals i cívics; han participat en congressos i trobades de defensa dels drets humans; i han escrit alguns articles per l’espai Tribuna Lliure.

Un cop finalitzada l’estada al Programa Escriptor Acollit, els dos periodistes han decidit tornar a Centreamèrica, on seguir desenvolupant un periodisme crític i exercir el seu dret a la llibertat d’expressió. Podeu llegir aquí un artícle de la seva tornada.

La marxa de Treminio i Videa ens deixa un regust agredolç. Si bé tornen a la seva regió per fer allò que més desitgen: explicar amb rigor i independència què està passant a Nicaragua i als països de la regió en temps de dictadura i penúria econòmica com l’actual, des del PEN els trobarem molt a faltar. Han deixat empremta en l’equip i en tots i cadascun dels grups d’alumnes que han visitat en aquests dos anys llargs d’estada. Tot explicant qui eren, què feien, perquè havien hagut de marxar de casa seva i quina era la seva visió del món; alumnes, professorat i tothom qui parlava amb ells s’acabava formulant les mateixes preguntes i, el que és més important compartia inquietuds i intentava buscar algunes respostes.

Des del PEN Català els hi desitgem molta sort i èxits en tots els seus projectes!