Aquest cap de setmana ha tancat el 81è Congrés del PEN Internacional, celebrat a la ciutat canadenca de Quebec, al qual han assistit delegats de 84 centres PEN de tot el món, entre ells el PEN Català, presidit per Carme Arenas.

El Congrés ha aprovat per unanimitat la Declaració del Quebec, un document sobre la traducció i els traductors que posa l’èmfasi en la seva importància com a porta d’accés al coneixement i a la cultura universal, garant del respecte per les altres cultures, i portadora de valors d’obertura i d’humanitat.
Aquestes reflexions són les que defensa el PEN Català, que ha donat suport a aquesta Declaració conjuntament amb els delegats dels centres PEN de tot el món.

El director executiu del PEN Internacional i membre del PEN Català, Carles Torner, ha explicat que la Declaració del Quebec remarca el paper del traductor com a creador que, amb fidelització al text original, recrea l’univers literari en una llengua diferent.

Jennifer Clement, nova presidenta del PEN Internacional.
El Congrés portava com a tema destacat l’elecció a la presidència de l’entitat internacional que ha recaigut en l’escriptora mexicana Jennifer Clement, en substitució del canadenc John Ralston Saul, que deixa el càrrec després de sis anys. Aquesta és la  primera vegada que una dona ha estat escollida presidenta del PEN Internacional.
Jennifer Clement va néixer a l’estat nord-americà de Connecticut, però va créixer a la capital de Mèxic. Va estudiar Literatura Anglesa i Antropologia a la Universitat de Nova York, Literatura Francesa a París i té un Màster en Belles Arts per la Universitat del Southern Maine.
Des de 2009 fins a 2012, Clement va presidir el PEN Mexicà, on va focalitzar la seva tasca en la desaparició i assassinat de periodistes. La seva escriptura i el seu activisme estan compromesos en honrar aquells que han estat silenciats per motius de gènere, classe o ètnia. El 2014 se li va atorgar el Premi Humanitari Sara Curry per la seva novel·la Pregàries per a les robades que recollia deu anys de la seva recerca sobre el segrest de nenes a Mèxic. Actualment està treballant en una novel·la sobre la violència armada i el tràfic d’armes.

Declaració sobre la crisi dels refugiats.
Els delegats que han assistit al congrés també han signat una declaració sobre la crisi dels refugiats en què han demanat un augment substancial del nombre d’espais per als assentaments de refugiats i el desenvolupament d’un procés de determinació de refugiats ràpid, just i que tracti cada sol·licitant amb dignitat. La declaració fa èmfasi en la petició de més ajudes als països que sostenen el major nombre de refugiats que fugen dels conflictes com Jordània, Líban i Turquia, que acullen milions de refugiats sirians.

Suspensió temporal del PEN Club d’Espanya.
Durant la celebració del Congrés, l’assemblea ha votat per unanimitat la suspensió temporal del PEN Club d’Espanya, presidit per Basilio Rodríguez, davant de les irregularitats detectades en aquesta entitat. La suspensió durarà un any i en aquest període el PEN Internacional intentarà reconstruir el centre a Espanya, amb la col·laboració d’escriptors espanyols.
El PEN Club Espanya va ser acceptat en l’estructura del PEN Internacional l’any 1923 i és l’únic cas a Europa d’un centre apartat per l’organització mundial. Des de fa més d’una dècada no assisteix a cap congrés del PEN Internacional.
Per contra, sí que hi han assistit els representants del PEN Català, Euskal PEN Cluba i el PEN Clube de Galicia, centres independents del PEN Club Espanya.

Finalment, durant el Congrés també s’ha fet un acte d’homenatge a periodista hondureny Juan Carlos Argeñal, assassinat el 2013. El PEN Internacional ha prestat especial atenció en els darrers anys a la situació de la llibertat d’expressió a Hondures i Mèxic, on desenes de periodistes i escriptors han estat assassinats.

Raquel Abad
premsa@pencatala.cat

Per a més informació:
Article sobre el congrés a El Confidencial: Histórico congreso de PEN Internacional termina con petición sobre refugiados