El PEN Català a les Illes, l’Obra Cultural Balear, el grup Blanquerna i la comunitat armènia de Mallorca han organitzat un acte en el dia de la commemoració del centenari del genocidi armeni.

L’any 1915, un milió i mig d’armenis van ser assassinats per part de forces turques. Més d’un milió varen ser deportats fora de les fronteres del que llavors era l’Imperi Otomà. Aquest intent d’exterminació massiva, dirigit des del govern dels anomenats Joves Turcs, prefigura la “solució final” que anys després els nazis varen dissenyar per als jueus. De llavors ençà, el poble armeni ha lluitat perquè els fets fossin reconeguts com a genocidi i per servar la memòria de les víctimes.

El 24 d’abril és la data internacionalment adoptada de commemoració del genocidi, una commemoració que aquest any tenia una rellevància especial, ja que es complia el centenari dels fets. Palma també ha estat present als actes de record i homenatge celebrats a tot el món, amb una vetllada senzilla i emotiva que va tenir lloc a Can Alcover. L’acte era organitzat pel PEN Català, l’Obra Cultural Balear i el Grup Blanquerna, i també va comptar amb la participació de l’AELC i amb la presència de representants d’Esquerra Republicana, MÉS per Mallorca, Podem i el PSIB. El més important, però, és que hi va assitir una significativa representació de la petita comunitat armènia de Mallorca.

Miquel Àngel Llauger, del PEN Català, va presentar l’acte, i va llegir l’acord de reconeixement del genocidi per part del Parlament de les Illes Balears, de l’any 2010. Val a dir, al respecte, que el genocidi armeni, reconegut pels parlaments català, basc i balear, no ha estat reconegut pel govern ni pel parlament espanyol. A continuació, Heike Nottebaum (PEN) llegí dos poemes clàssics de la literatura armènia (de Sant Gregori de Narek i de Nahaben Koutchak), que també varen ser llegits en llengua original per una representant de la comunitat armènia; Lluís Servera (AELC) va llegir el poema “Terra porpra”, del poeta Daniel Varoujan, assassinat el 1915, i Lila Thomàs (OCB) un passatge de la novel·la El quadern d’Aram, de Maria Àngels Anglada, centrada en el genocidi armeni.

Krikor, representant de la comunitat armènia, es va adreçar als presents, en armeni i anglès, en una emocionant intervenció sobre el que significa per a aquest poble el record dels fets de 1915. L’acte es va tancar amb un minut de silenci en homenatge a les víctimes.