Crònica de l’Assemblea General de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi celebrada del 22 al 23 de maig a la capital eslovena

L’Assemblea General de l’ICORN 2014 s’ha celebrat a Ljubljana (Eslovènia) del 22 al 23 de maig. La trobada ha estat organitzada per la ciutat refugi de Ljubljana i el PEN Eslovè. Cal destacar que la capital eslovena va esdevenir ciutat refugi el 2011 seguint el model de Barcelona, establert pel PEN Català.
La trobada ha comptat amb uns 140 participants, entre delegats, escriptors acollits, observadors i representants d’associacions que també treballen per la defensa de la llibertat d’expressió.
El PEN Català ha assistit a l’assemblea com a representant de les ciutats refugi de Barcelona i Girona.

PRIMERA JORNADA – 22 DE MAIG

Larry Siems, de la junta del PEN Internacional, ha estat escollit com a moderador de les sessions de l’assemblea.
La trobada comença amb el discurs de Helge Lunde, director executiu de l’ICORN, que ha posat èmfasi en el creixement de la xarxa, tot mencionant noves incorporacions com la ciutat catalana de Girona. Ha agrait especialment aquesta adhesió, malgrat el context de dificultat econòmica del país, en què s’ha prioritzat la solidaritat i la voluntat de formar part d’una xarxa internacional.  Lunde ha subratllat que l’augment exponencial de ciutats acollidores des de la creació de l’ICORN, es deu al retorn que suposa per aquestes el postular-se com a defensores de la llibertat d’expressió i l’intercanvi cultural que aporten els autors que hi són acollits.

Seguidament s’ha pogut escoltar el testimoni de tres escriptor acollits: L’escriptora iraniana Nasrin Madani (acollida a la ciutat sueca de Växjö), ha explicat els mecanismes de la censura que afecten tota publicació al seu país. Ha continuat l’il·lustrador palestí Fadi Abou Hassan (acollit a Drobak), tot narrant la seva odissea per diversos pa?sos fins que finalment va poder arribar a la ciutat noruega. Durat la seva intervenció ha mostrat algunes de les seves il·lustracions, que es poden consultar a la web: http://www.cartoonmovement.com/p/2628. I finalment ha intervingut Dessale Berekhet d’Eritrea (acollit a la ciutat noruega de Bø), exposant que el seu país és un dels pitjors pel que fa a la violació dels Drets Humans, comparable amb Corea del Nord. El final de la seva intervenció reflecteix la situació d’impotència que viu des de l’exili: “Puc lluitar contra el règim del meu país, però no contra la meva gent. És de la meva gent, de qui tinc por”.

"Nasrin "Fadi "Dessale
Nasrin Madami, Fadi Abou Hassan i Dessale Berekhet durant la seva intervenció

L’Assemblea ha continuat amb la intervenció de Cathy McCann, investigadora del Comitè d’Escriptors Perseguits del PEN Internacional, que ha recordat la tasca d’assessorament que el PEN desenvolupa per a l’ICORN, elaborant una fitxa de cada cas d’escriptor que demana acollida. Aquesta tasca es fa cada vegada més feixuga a causa de l’augment exponencial de sol·licituds que hi ha hagut els últims anys.
McCann ha fet una panoràmica dels països on hi ha un major nombre de casos d’autors amenaçats:
– El canvi recent de govern a Iran (2013) semblava prometre una certa obertura, però amb el pas del temps, hi ha evidències que no és així i els seus escriptors es continuen exiliant i practicant l’autocensura. Aquest país continua sent el que registra un major nombre d’autors exiliats.
– A Amèrica del Sud, la política de la impunitat s’imposa a països com Mèxic, Hondures o Brasil.
– En el cas d’Àfrica, Eritrea i Etiòpia són els principals focus de la tasca del PEN. La majoria de sol·licituds que l’ICORN rep d’Àfrica vénen d’aquests dos països.
– Pel que fa a països com Líban, Egipte i Turquia, el perfil dels escriptors que demanen poder ser acollits està lligat a les noves tecnologies, ja que la majoria són bloggers (com és el cas d’Amir Ali, blogger egipci acollit a Girona des del 2013).
– A causa  dels darrers esdeveniments polítics a la zona, han augmentat les sol·licituds des de Rússia, Bielorússia i Ucraïna.
Una notícia esperançadora però, és la creació el 2013 del centre PEN Myanmar, després de mig segle de fèrria dictadura al país.

La intervenció de Cathy McCann ha conclòs amb un emotiu minut de silenci en memòria dels escriptors assassinats el 2013.

La sessió de la tarda ha estat dedicada a quatre tallers entre els quals s’han dividit els participants a l’Assemblea:

A. Quines opcions tenen els escriptors acollits que no poden tornar al seu país, un cop acabada la residència a la ciutat refugi?
B. De quines eines poden disposan els escriptors acollits a l’hora de difondre la seva obra i als seus països d’origen i internacionalment?C. Com assistir els escriptors acollits que han viscut situacions traumàtiques?
D. Presentació de projectes per a la propera convocatòria d’ajuts de la Unió Europea: Europa Creativa.
La representant del PEN Català, Raffaella Salierno, ha estat l’encarregada d’explicar el projecte que impulsa la nostra associació, Bits4FTaller sobre finançament de la UE liderat pel PEN Català

Acabades les sessions de treball, els delegats han assistit a la representació d’una obra al teatre Mladinsko sobre la llibertat d’expressió, titulada Linfern és buit, basada en textos de 4 escriptors acollits de l’ICORN.

SEGONA JORNADA – 23 DE MAIG

La segona jornada de l’assemblea ha començat amb la presentació per part del director executiu, Helge Lunde, del pla estratègic de l’ICORN per al període 2014-2018. Tenint en compte els objectius ja aconseguits, com la consolidació de l’organització (també a nivell econòmic), el seguiment eficaç dels escriptors acollits i l’expansió geogràfica de les ciutats refugi, els plans per al futur se centraran a canviar la pàgina web perquè sigui més dinàmica i moderna, tenir presència a les xarxes socials, aconseguir una major visibilitat als mitjans de comunicació, reforçar llaços amb les organitzacions que treballen en defensa dels Drets Humans i de la llibertat d’expressió i consolidar els vincles amb les associacions públiques i privades que financen l’ICORN.

A continuació han pres la paraula els representants d’altres entitats que col·laboren amb l’ICORN i que han participat a l’assemblea com a observadors: Oliver Spencer-Shrestha de l’organització Article 19 i Sophie Kammerer de la Comissió Europea que vetlla pels defensors dels Drets Humans. També han tingut el seu espai els observadors de les ciutats que s’estan postulant per formar part de la xarxa ICORN com: Katie Klein d’Ithaca (EEUU), Michael Schmidt de Johannesburg (Sudàfrica), Henry Reese de Pittsburgh (EEUU), Vida Cross de Milwaukee (EEUU), Guiomar de Grammont d’Ouro Preto (Brasil) i Zita Tinoco de Bogotà (Colòmbia).

El representant dels escriptor acollits, Noufel Bouzeboudja, ha exposat les conclusions de les reunions que han fet. S’ha subratllat que, per a ells, és molt important poder-se trobar almenys una vegada a l’any per parlar de tots els temes que els preocupen.

L’assemblea ha acabat amb la renovació dels càrrecs de la Junta de l’ICORN. Es posaven a disposició el càrrec de vicepresident i una vocalia. A més, s’ha proposat afegir una vocalia més i passar així de 5 a 6 membre de la Junta. La proposta ha estat acceptada i Raffaella Salierno, en nom de la Comissió d’Eleccions, ha proposat per aquest nou càrrec a la representant del PEN de Cracòvia, Danuta Glondys. Dagny Gevelt, que ha ocupat la vicepresidència de l’ICORN els últims quatre anys, ha manifestat la seva decisió de no renovar el càrrec per raons personals i, en el seu lloc, ha estat elegida Leikny Indergaard de Bergen (Noruega). La vocalia que tocava renovar estava ocupada per Chris Gribble de Norwich (Gran Bretanya), que ha decidit continuar quatre anys més. Tots els càrrecs han estat aprovats per unanimitat. Finalment, la Junta ha proposat a la vicepresidenta sortint, Dagny Gevelt, que prengués el relleu de Philippe Olle Laprune a la Comissió d’Eleccions.

Com a acte final de l’assemblea, els delegats han assistit a una conferència de Ragip Zarakolu, històric editor dissident turc actualment acollit a Noruega. Zarakolu ha parlat de la llarga repressió a la qual ha estat sotmès per publicar llibres ens els quals es tracten temes tabú per al règim del seu país.

El punt i final de la trobada l’ha posat una original lectura poètica, feta per alguns dels escriptors de l’ICORN des d’una embarcació sobre el riu Ljubljanica, mentre el públic escoltava des dels ponts i les terrasses de la vora del riu.