Aquest mes de juny, s’ha celebrat presencialment a Gdansk, Polònia, l’assemblea general de lICORN després de dues edicions en què, per raons evidents, no va ser possible la trobada física.

El lema triat enguany ha estat el de “Solidaritat” i sota aquest paraigua s’han anat desgranant totes les activitats relacionades amb el congrés.

La nostra participació en la trobada anual de la xarxa de ciutats refugi ICORN, va començar amb el taller i intercanvi que es va fer amb nous coordinadors de programa amb qui Gemma Rodríguez, coordinadora del Programa de l’Escriptor Acollit del PEN Català, va compartir diferents experiències amb alguns dels beneficiaris del programa dels darrers anys.

Els actes van tenir com a seu central el Centre de Solidaritat Europeu, ubicat a les drassanes de Gdansk, bressol del sindicat Solidarność que liderat per Lech Walesa tingué un paper protagonista en les protestes i mobilitzacions que van acabar d’empènyer la desfeta dels règims socialistes europeus de l’òrbita soviètica a finals dels vuitanta i principis dels noranta del segle passat.

El dia 9, van començar les sessions plenàries, les taules rodones, els tallers i les activitats culturals vinculades que es van allargar fins dissabte. Aleksandra Dulkiewicz, actual alcaldessa de Gdansk va obrir les jornades on també van participar, Chris Gribble (membre de la junta de l’ICORN), Basil Kerski (director del l’European Solidarity center), Lesia Pcholka (artista visual i activista acollida actualment pel programa ICORN a Gdansk), Yasmine el Baramawy (resident de l’ICORN a Malmo, Suècia) i el Premi Nobel de la Pau i expresident Polonès, Lech Walesa.

Durant els 3 dies que va durar l’assemblea hi va haver intervencions d’artistes en situació de refugi a ciutats ICORN com ara l’artista i activista bielorussa Lesia Pcholka, l’actual resident d’ICORN a Gdańsk, les músiques Yasmine El Baramawy (Egipte/Malmö) i Justina (Iran/Piteå), i els artistes Maryam Sharifi i Hamid Sakhizada (Afganistan/Harstad), Murshida Zaman (Bangladesh/Copenhaguen), Hafsah Mujali (Iemen/Amsterdam) i la projecció de la pel·lícula ‘Writing on the City‘ del cineasta iranià i resident a ICORN Keywan Karimi.

Representants dels governs locals de Gdansk, París, Amsterdam, Tirana, Satavanger i Vilnius van debatre sobre el rol dels ajuntaments i com les ciutats poden treballar per protegir i avançar en termes de democràcia, obertura i diversitat cultural en temps de guerra a Europa. A la taula es van plantejar qüestions com ara el paper protagonista que aquestes ciutats poden tenir alhora de ser un contrapoder a estats (generalment més contraris a aquestes polítiques) i esdevenir promotores de processos d’acollida i impulsores de programes de refugi.

Dulkiewicz va recordar la situació a Ucraïna i el gran esforç que la ciutadania polonesa està fent per acollir els milers de refugiats que han arribat al país els darrers mesos.

Durant l’assemblea, també es va presentar l’obertutra per a rebre candidatures del premi dedicat a la memòria de l’alcalde de Gdansk, Pawel Adamowicz, assassinat fa uns anys i que va destacar per la seva lluita a l’hora de defensar els drets humans i la solidaritat amb les persones refugiades.

Tres dies de trobades, posades en comú, llavors de nous possibles projectes col·laboratius i taules de debat sobre qüestions com llibertat d’expressió, solidaritat internacional, art, democràcia i acollida de persones refugiades en què han participat escriptors/es i artistes a l’exili; un programa divers, que també va incloure tallers sobre protecció i promoció d’escriptors i artistes en risc psicosocial.

Els participants de l’Assemblea General d’ICORN, responsables polítics i representants d’ONG, entre els quals Gemma Rodríguez, coordinadora del Programa de l’Escriptor Acollit del PEN Català, Helena Pol, cap del Comitè d’Escriptors i Escriptores Perseguits/des i Olga Fusté, actual coordinadora del PEN van emplaçar-se a la pròxima assemblea, la del 2023, que es farà a la ciutat de Brussel·les durant el mes de març.