El PEN Català s’adhereix a les mostres de suport expressades per la societat catalana a TV3 a l’hora que felicita l’ens públic pels seus 30 anys d’emissió al servei de la difusió de la llengua i la cultura Catalanes.

El proper 12 de maig, els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio organitzen un acte reivindicatiu al Moll de la Fusta de Barcelona en defensa de la ràdio i la televisió publiques.

La festa popular s’iniciarà a les dotze del migdia amb activitats orientades al públic familiar, i a partir de les cinc de la tarda hi haurà actuacions de grups com Mishima, Gossos, Txarango, Els Catarres, Quimi Portet, Pastora, Lax’n’Busto, Teràpia de Shock, Andreu Rifé o Macedònia, entre altres.

Els treballadors de Televisió de Catalunya han convocat l’acte amb un vídeo on apareixen personatges destacats de la cultura, la societat civil i l’esport, com ara Lluís Llach, Jaume Cabré, Isona Passola, Lluís Pasqual, Julio Manrique, Gerard Quintana, Carme Ruscalleda, Santiago Vidal, Arcadi Oliveres, Ada Colau, Xavi Hernández, Joan Verdú o Kilian Jornet.

A més, també hi participen periodistes, tant de la casa com d’altres mitjans: Gemma Nierga, Josep Cuní, Albert Om, Andreu Buenafuente, Toni Clapés, Òscar Dalmau, Jordi Évole, Tomàs Molina, Ariadna Oltra, Júlia Otero, Toni Soler o Xavi Coral, entre altres.

El  grup de treball encarregat d’organitzar l’acte popular, ha fet pública una carta oberta a la població:

Carta oberta dels treballadors de TVC als ciutadans de Catalunya:
Els treballadors de TV3 us volem donar les gràcies.

Per a nosaltres és un orgull que aquesta tele sigui la preferida pels ciutadans de Catalunya. I el nostre repte és que ho continuï sent i que no es dilapidin ni la confiança ni la credibilitat que els espectadors hi heu dipositat al llarg d’aquests 30 anys. Ara l’hem de defensar.

Responsabilitat de tots
Aquesta és una gran responsabilitat i, per força, ha de ser compartida. El nostre compromís ha de ser màxim i a l’altura del moment, difícil per a tothom. Som conscients que hem de continuar fent la nostra feina amb menys recursos. Però també han d’estar a l’altura les decisions polítiques i econòmiques que es prenguin justament en aquest context i que definiran el futur dels mitjans públics de comunicació els pròxims anys.

Com en tots els serveis públics del país, els diners destinats a TV3 han anat disminuint progressivament. En els últims tres anys, el pressupost de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s’haurà reduït un 35%.

TVC i Catalunya Ràdio són propietat dels catalans i catalanes, que durant 30 anys les hem anat pagant a poc a poc amb els nostres diners.

A cadascun de nosaltres, mantenir-les ens costa 10 cèntims diaris o 34 euros l’any.

La teva tele
Creiem que les noves retallades posen en perill el model i impedeixen competir amb l’oferta de les televisions i ràdios privades i d’àmbit estatal. No són només els nostres llocs de treball, també són la teva tele i la teva ràdio, i un dels motors de la cultura i la indústria audiovisual catalana.

Demanem a la Generalitat i als directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que es comprometin amb el model que representen TV3 i Catalunya Ràdio i l’avalin amb un pla d’empresa que en garanteixi la gestió pública i un finançament que permeti mantenir el lideratge de qualitat i asseguri la viabilitat del projecte els pròxims anys.

Defensem-la
Construir un model d’èxit com TV3 ha costat temps, diners i esforç.

Amb encerts i errors, ara tenim una televisió pública de referència a Europa que aspira a:

  • Continuar sent plural, informar amb rigor, independència i proximitat.
  • Continuar sent fidel a la nostra llengua i al nostre territori.
  • Continuar formant part d’un projecte comú de compromís i solidaritat.
  • I també a continuar sent líder en qualitat i en audiència.

Tenim una televisió pública que aspira a preservar una programació pròpia, diferenciada i en català: amb La Marató, el Club Super3, l’entreteniment de qualitat, els documentals en horari de màxima audiència, els informatius, l’oferta del 33, el 3/24, els esports, les sèries i pel·lícules de producció catalana i tants altres projectes que han portat Televisió de Catalunya al lideratge absolut.

Els mitjans de comunicació són una garantia ciutadana essencial per a la democràcia. I els públics tenen l’obligació de preservar els principis democràtics per sobre de tot. Una ciutadania informada amb rigor i entretinguda amb qualitat no hauria de ser cap luxe, sinó una prioritat en un país democràtic i lliure.