El PEN Català es posiciona en contra de l’admissió a tràmit de la denúncia de la Fundación Española de Abogados Cristianos contra el programa Està passant de TV3.

També volem denunciar la persecució de la llibertat d’expressió i creació que fa la Fundación Española de Abogados Cristianos d’humoristes, artistes, feministes i activistes i que té una clara voluntat de dissuadir persones d’aquests col·lectius en la seva activitat. Considerem que les seves accions impulsen a l’autocensura i dificulten els espais de pensament, debat i reflexió. La seva activitat vulnera els drets humans fonamentals perquè es basa en una persecució ideològica sistemàtica de l’art en totes les seves formes.

Un jutjat de Sant Feliu de Llobregat ha obert una investigació contra l’equip del programa Està passant, de TV3, pel gag de la Mare de Déu del Rocío. El jutjat ha admès a tràmit la denúncia de la Fundación Española de Abogados Cristianos contra els presentadors Toni Soler i Jair Domínguez i l’actriu Judit Martín. Se’ls acusa d’un delicte contra la Constitució espanyola.

Des del PEN Català volem denunciar fermament aquest fet, creiem que l’admissió a tràmit d’una denúncia contra un programa satíric resulta totalment impròpia d’un estat laic i que respecti les llibertats, i que això atempta contra el dret a la llibertat d’expressió.

Tots els organismes de defensa dels drets humans consideren que la persecució penal de suposats delictes com l’ofensa als sentiments religiosos és anacrònica i inacceptable.

L’humor i la sàtira han estat, i han de ser, sempre expressions de la creació artística i el seu exercici ha d’estar protegit per la llibertat d’expressió.

Aquesta denúncia i la seva admissió a tràmit formen part d’un clima de creixent repressió de la dissidència, el mateix clima que explica l’exili de Valtònyc i l’empresonament de Pablo Hasél o el proper judici a científics per participar en protestes pacífiques lligades a l’emergència climàtica.

Abogados Cristianos està darrere de les denúncies a Abel Azcona, Willy Toledo, Femen, Dolors Miquel i Ada Colau, entre d’altres casos.