El passat 25 de febrer més de 60 persones van assistir al taller “Fearless Cities”, organitzat per la xarxa internacional ICORN dins el Festival Rewriting The Future celebrat a Berlín. El taller presentava les experiències de cinc ciutats ICORN (Barcelona, ​​Cracòvia, Ciutat de Mèxic, Pittsburgh i Rotterdam) amb l’objectiu d’entendre com les metròpolis actuals poden plantar cara i convertir-se en actors concrets dels drets humans, avançant en la llibertat d’expressió, defensant els valors democràtics i fomentant la solidaritat internacional.

Gemma Rodríguez, responsable del programa Escriptor Acollit del PEN Català, va ser l’encarregada de donar veu a la ciutat de Barcelona presentant precisament aquest programa. Durant l’explicació també es va mostrar un vídeo gravat per la regidora de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’ajuntament de Barcelona, la sra. Laura Pérez. I un altre protagonitzat per un grup d’alumnes de l’IES Viladomat de Barcelona en què explicaven la seva experiència en les activitats organitzades amb escriptors perseguits.

En el taller també va participar Jairo Videa, nou resident del programa a Barcelona que va explicar els motius que el van empènyer a abandonar el seu país i va denunciar els atacs continuats a la llibertat de premsa perpetrats pel govern nicaragüenc sota el mandat de Daniel Ortega.

Preguntada pel cas de Pablo Hasél, Rodríguez va lamentar la manca de voluntat política per reformar les actuals lleis penals i va convidar els assistents a sumar-se al manifest que està fent circular el PEN Català per denunciar els atacs a la libertat d’expressió artística a l’Estat espanyol.