Centres PEN de tot el món estem horroritzats per la notícia de l’execusió de l’escriptor Kyaw Min Yu (també conegut amb el nom de Ko Jimmy) dilluns passat a Myanmar. Kyaw Min Yu és un dels quatre activistes prodemocràtics que han estat executats per la junta militar, després d’un judici totalment alié a unes mínimes garanties d’imparcialitat. Segons fonts del PEN Internacional, la família de Kyaw Min Yu encara no ha estat informada de la data concreta en què va tenir lloc la seva execució.

Malgrat les crides internacionals per l’alliberament dels activistes, la junta militar va fer oïdes sordes i va tirar endavant les execucions, les primeres al país en més de trenta anys. Aquest fet il·lustra la manera tan cruel i implacablement violenta que té aquesta junta a l’hora de governar contra el poble de Myanmar des de que va accedir al poder l’1 de febrer del 2021.

Amb més de 70 detinguts que s’enfronten actualment a la pena de mort, la represa de les execucions judicials per part de la junta militar representa una escalada abominable en l’ús de la violència contra els qui manifesten pacíficament la seva dissidència. Entre les persones que s’enfronten a una més que possible petició de pena de mort, hi ha l’escriptor, activista prodemocràcia i membre del PEN de Myanmar, Wai Moe Naing.

És per aquest motiu que centres PEN d’arreu del món, enre els quals el PEN Català, condemnem rotundament l’execució de Kyaw Min Yu i altres activistes prodemocràcia per part de la Junta militar, demanem l’alliberament immediat i incondicional de tots aquells detinguts injustament i firmem un manifest conjunt de denúncia dels fets.

 

Font: PEN Internacional

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb Ross Holder, Coordinador del Programa Àsia del PEN International, Unit A, Koops Mill, 162-164 Abbey Street, Londres, SE12AN, Tel.+ 44 (0) 20 7405 0338, correu electrònic: ross.holder.pen-internacional.org