El PEN Català i  l’AELC, amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear, han presentat, per segon any consecutiu, el Sant Sebastià Literari, una vetllada que pretén demostrar la força del món literari català en la defensa de la llengua i la cultura pròpies, i rebutjar la decisió de l’Ajuntament del Palma,  presidit pel PP,  de capgirar el sentit dels Premis Ciutat de Palma i  convertir-los en bilingües; una mesura que treu prestigi  a uns guardons que van néixer l’any 1955 i que, des del 1979, amb la recuperació de l’autogovern, es van dedicar a reconèixer obres de creació literària en llengua catalana.

La vetllada literària, que se celebrarà diumenge 20 de gener a les 19h, a Can Alcover, l’antiga casa del poeta Joan Alcover, coincidirà plenament amb l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Palma, que convoca cada any l’ajuntament d’aquesta ciutat; i hi participaran, a més de les institucions convocants, una trentena d’escriptors i escriptores que  faran lectures de textos propis i d’autors catalans. Entre els escriptors participants, destaquen noms com Helena Alvarado, Pilar Arnau, Vicenç Calonge, Jaume Corbera, Biel Mesquida  o  Victor Gayà, entre d’altres.

Aquesta és una acció més de les diferents institucions que defensen la cultura i la llengua pròpia, arran dels atacs que està patint la cultura catalana a les Illes per part de les diferents institucions insulars.

La primera edició del Sant Sebastià Literari va generar l’elaboració del manifest  “Pel prestigi dels Premis Ciutat de Palma: cap pas enrere”, signat per prop de 400 escriptors i escriptores, i  diverses institucions catalanes;  en què  s’expressava el desacord i la denúncia d’instaurar uns premis bilingües que representen un retrocés en la cultura catalana, i un desprestigi i una desafecció cap als mateixos. Enguany, el manifest segueix plenament vigent, ja que la situació no ha canviat  respecte de l’any passat i, per tant, les reivindicacions  continuen essent les mateixes.

A la roda de premsa celebrada avui a Can Alcover, i  presentada per  Pau Vadell, membre de la junta del PEN Català, Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear i, Miquel Bezares, vicepresident de l’AELC, s’ha posat de manifest l’aposta per la cultura catalana per part de les institucions convocants, de la societat civil i del sector literari de les Illes. Les institucions han matisat que no estan en contra d’uns premis literaris en llengua castellana, però no dins dels Premis Ciutat de Palma, perquè desacrediten l’esperit amb què es van crear. D’altra banda,  s’ha fet palès el mutisme de  l’Ajuntament de Palma respecte les obres presentades enguany a concurs, fet que posa de manifest el boicot del món literari al canvi de rumb dels premis.

L’organització de la vetllada literària espera diumenge congregar més lectors, -fins ara han confirmat 30 escriptors- i més públic, superant els 350 de la passada edició.