El passat 20 d’abril vam iniciar els actes de commemoració del centenari del PEN Català amb la visita de Burhan Sönmez, actual president del PEN Internacional, advocat, especialista en drets humans, activista i una de les veus més destacades del panorama literari turc contemporani.

L’actual president del PEN Internacional, elegit durant el congrés del centenari de l’entitat l’any 2021, va visitar la seu del PEN Català a la cinquena planta de l’Ateneu Barcelonès i va voler donar suport a la celebració del nostre centenari. Sönmez, amb una trajectoria vital i professional marcada per la persecució i l’exili, viu actualment al Regne Unit, lluny de l’Istanbul que tan bé retratava en la seva anterior novel·la  que va tenir una acollida extraordinària per part del públic de casa nostra.


“La nostra missió no és només presumir de llibres bonics, sinó defensar els qui no tenen els mateixos drets”.

Per la seva banda, Simona Škrabec és escriptora, professora i traductora. Establerta a Catalunya des de fa vint anys i doctora en Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona, des de 2014 és presidenta del Comitè de Drets Lingüístics i de Traducció del PEN Internacional i sòcia del PEN Català.


Exemple de compromís en la lluita per la llibertat d’expressió i amb una obra traduïda a més de quaranta llengües, la conversa entre Sönmez i Scrabeck va estructurar-se en dues parts, una primera en què es van analitzar aspectes de la seva darrera novel·la Laberint (Periscopi i Minúscula, 2022), un relat sobre els significats de la memòria, el poder i la fortalesa humana. I una segona part en què es va aprofundir en la faceta més militant de l’autor kurd i on Sönmez ens va parlar de la seva visió de l’activisme com a responsabilitat personal, sobre la importància i la tasca dels centres PEN en la protecció dels escriptors perseguits, però sobretot, sobre la necessitat de continuar treballant sempre perquè, tal com ens va recordar:


“A Eritrea, per exemple, hi ha dotze periodistes empresonats dels quals no sabem res. Aquestes persones sempre són al meu cap, no ens en podem oblidar. Quan hi ha una alegria, de seguida hi ha altres temes pendents.”

L’acte va celebrar-se al CCCB en el marc dels Diàlegs de Sant Jordi una proposta de Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de Barcelona Ciutat de la Literatura, el CCCB i el PEN Català.

Podeu veure el vídeo de l’acte sencer, aquí.