El 27 de novembre, el PEN Català va organitzar una nova xerrada a càrrec del periodista acollit per l’entitat, Milthon Robles, amb estudiants d’institut. Aquest cop els amfitrions van ser els Salesians Rocafort de Barcelona i l’activitat va anar dirigida a dos classes de 2n de Batxillerat.

La xerrada va començar amb una introducció de Raffaella Salierno sobre el PEN Català i les línies de treball que l’associació desenvolupa, una d’elles el Programa Escriptor Acollit, que permet de tenir com a resident a Barcelona, durant un període de dos anys, un escriptor/a que s’ha d’exiliar del seu país a causa de la seva literatura.

Milthon Robles va narrar les raons que l’han portat a l’exili, i va exposar una panoràmica històrica, social i econòmica del seu país natal, Hondures. Així, basant-se en les investigacions periodístiques que havia portat endavant, també va explicar l’origen i el desenvolupament de les formes de criminalitat d’aquest país que són més conegudes fora de les seves fronteres, com les “mares” i la repressió a la qual estan sotmesos els indígenes que defensen el seu territori de les agressions de les multinacionals. La situació inestable i la corrupció endèmica del país aconsegueix tenir l’atenció dels mitjans molt poques vegades com, per exemple, quan es va produir l’assassinat de la líder indígena Berta Caceres o, recentment, amb l’èxode massiu de població, batejat com “les caravanes d’emigrants”.

Els alumnes del centre van seguir amb gran atenció l’exposició de Robles sobre realitats molt llunyanes de les seves i, al final de la xerrada, estimulats també pels seus professors, van preguntar sobre aspectes concrets de la criminalitat a Hondures. També es van interessar pel moviment estudiantil d’aquell país i per les possibles escletxes dins de la societat per a la construcció d’un país democràtic i més just.

La conferència de Milthon Robles sobre la llibertat d’expressió s’ha emmarcat dins dels actes del PEN Català per commemorar el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, celebrat el 15 de novembre.