El PEN Català, a través del seu Comitè d’Escriptors Perseguits, ha decidit el nomenament de Bahman com a membre d’honor, en un ferm compromís de denúncia del cas i de coordinació amb altres entitats per exigir el seu alliberament.

En PEN emmarca aquesta acció en la campanya que ha iniciat de denúncia de les violacions dels drets més fonamentals d’escriptors, periodistes, traductors i artistes de l’Iran.

Mehdi Bahman, de 44 anys, és escriptor i il·lustrador i ha dedicat més de vint anys a feines com la il·lustració de llibres religiosos amb el propòsit d’aconseguir una cooperació pacífica entre les diverses religions de la regió. Bahman ha defensat sempre el respecte a les minories religioses del seu país (cristians, jueus, baha’i, musulmans sunnites, musulmans xiïtes dissidents), que fa anys que pateixen discriminació i persecució per part de la teocràcia governant.

El passat mes d’abril, Bahman va concedir una entrevista a un canal de televisió israelià, en què parlava de la seva feina en favor del diàleg interconfessional i expressava crítiques al règim del seu país. Més endavant, el 13 d’octubre, Bahman va ser detingut per les forces de seguretat iranianes, i posteriorment condemnat a mort sota l’acusació d’espionatge en favor d’Israel.

Tal com és habitual en l’onada de detencions que s’estan succeint a l’Iran, Bahman ha estat aïllat, sense dret a contacte a la família ni assistència per part d’un advocat.

Les darreres execucions de dissidents portades a terme a l’Iran posen de manifest la urgència de fer una crida a les autoritats del país a alliberar Bahman i els altres escriptors empresonats i condemnats de manera injusta.

El nomenament de Bahman com a membre honorari suposa per part del PEN Català un compromís de denúncia del cas i de coordinació amb altres entitats que treballin en la visibilització i exigència del seu alliberament. En PEN emmarca aquesta acció en la campanya que ha iniciat de denúncia de les violacions dels drets més fonamentals d’escriptors, periodistes, traductors i artistes de l’Iran.

La brutal repressió que està exercint el règim iranià exigeix de part dels nostres polítics i de la societat civil una resposta contundent. El PEN Català convida les institucions, la societat civil i la ciutadania a alçar la seva veu contra aquest  i qualsevol règim repressor i en favor de la llibertat.