Els passats dies 22, 23 i 24 de març va celebrar-se a Brussel·les la trobada anual de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi (ICORN) de la qual forma part Barcelona des del 2006 amb coordinació del PEN Català. Per aquest motiu, una delegació del PEN Català, encapçalat per la presidenta Laura Huerga, van participar activament a les jornades.

Més de 250 escriptors, artistes i periodistes de l’ICORN; delegats dels governs locals de les ciutats membres de la xarxa; representants polítics i culturals i organitzacions germanes van citar-se a la capital europea per a participar en debats, taules rodones, tallers i també gaudir de la cultura.

La trobada, a banda de reunir col·legues i socis de tota la xarxa volia ser una oportunitat per reflexionar sobre la labor de la xarxa en l’actual context sociopolític i un fòrum a favor de la llibertat d’expressió, la democràcia i els drets humans convençuts com n’estem que l’art i la literatura esdevenen ponts i maneres de travessar fronteres.

Aquesta edició fou possible gràcies al treball conjunt entre Passa Porta, la Casa Internacional de la Literatura amb seu a Brussel·les.

Les sessions van començar dimecres amb un taller adreçat a coordinadors locals del programa i a artistes acollits a La Bellone, un centre cultural de Brussel·les. Aquesta primera presa de contacte va servir per, a banda de repassar les xifres de sol·licitants del programa i veure’n els perfils principals, compartir algunes pràctiques i experiències.

La jornada va acabar amb una benvinguda institucional a l’Ajuntament de Brussel·les amb autoritats i actuacions artístiques.

Dijous, ja a la seu principal de l’assemblea al Théâtre National Walloie-Bruxelles, va estar ple de sessions tan plenàries com per grups. Sessions paral·leles en què es van tractar aspectes tan importants actualment com la seguretat digital o tan crucials per a la xarxa avui com la redefinició de procediments i estratègies.

Des del PEN Català vam explicar algunes de les nostres experiències amb els escriptors acollits al llarg de la vida del Programa a l’hora de construir ponts culturals entre la societat d’acollida (la catalana) i els escriptors, des del 2006.

Durant aquests dies també hi va haver espai per al pensament. Stefan Jonsson, per exemple (escriptor, crític i professor de la universitat de Linköping) va plantejar a l’auditori “Com ser una frontera i com creuar-la?” en una inspiradora sessió sobre art, la literatura i democràcia en què Jonsson va repassar referents culturals històrics que ja es feien aquestes mateixes preguntes que encara avui ens ressonen.

La pròxima assemblea de la xarxa ICORN serà el maig del 2024 a Copenhaguen, capital Danesa i ciutat de Refugi membre de l’ICORN des del 2010.