El passat mes de setembre, quatre representants de les associacions de la xarxa Asil.Cat, entre elles ACATHI, SICAR cat i el PEN Català, van dur a terme 9 reunions amb entitats holandeses per a realitzar un intercanvi de bones pràctiques en matèria d’asil. Entre aquestes entitats n’hi havia que s’encarreguen de l’acollida de menors no acompanyats, d’especialitzades en la lluita contra el tràfic d’éssers humans, d’altres que es dediquen a l’acollida a sol·licitants d’asil i refugiats LGBTI, així com també hi va haver una trobada amb l’òrgan holandès especialitzat en la recepció, supervisió i distribució dels sol·licitants d’asil al país.

Dues d’aquestes reunions van ser amb entitats especialment lligades a la temàtica del PEN. D’una banda es va fer una trobada amb un representant del PEN Holandès, un centre PEN amb un nombre de socis molt similar al Català i que també dóna suport a l’acolliment d’escriptors perseguits a les ciutats refugi d’Amsterdam i Rotterdam. De l’altra, hi va haver una reunió a Amsterdam amb representants de la Fundació Holandesa per la Literatura o Letterenfonds i de l’Ajuntament de la ciutat que són els encarregats de l’acollida d’escriptors perseguits dins la xarxa ICORN.

Per al PEN Català aquesta visita ha suposat, a part de l’ampliació dels coneixements en matèria d’asil, poder compartir experiències amb els representants holandesos pel que fa a l’acollida d’escriptors. Si bé el model del PEN Català és més extens (dos anys d’acollida en lloc de l’any que proposen a Amsterdam) i una introducció a la cultura local més profunda (com és el cas de l’estudi de la llengua i la publicació d’obres dels escriptors traduïdes al català), es pot establir en conclusió que l’acollida de creadors tant a Holanda com a Catalunya és una tasca de llarg recorregut i que pot sortir beneficiada gràcies a aquests intercanvis de bones pràctiques.

 

Asil.Cat és una xarxa informal d’entitats que té per objectiu defensar el dret d’asil a Catalunya. El PEN Català en forma part des de la seva fundació, el 2015, gràcies al Programa Escriptor Acollit.