El PEN Català ha estat present a les “Jornades de Llengua: propostes per al futur del català” que va organitzar Òmnium Cultural a la Universitat Pompeu Fabra els passats 6 i 7 de maig. Les jornades es van dividir en cinc eixos temàtics: Educació i lleure, Migració i diversitat, Continguts audiovisuals, Treball i empresa i Atenció a les persones.

En el grup de treball “Educació i lleure”, les persones assistents de diferents entitats vam escoltar els sociòlegs Avel·lí Flors-Mas i Elena Sintes, que van elaborar l’informe, on presentar una diagnosi sobre la situació de la llengua catalana en l’àmbit educatiu i del lleure, van relatar per què i com hem arribat fins aquí i van proposar diferents línies d’actuació per enfortir la presència, el coneixement i l’ús del català al llarg del procés educatiu, tant en l’àmbit educatiu formal com en el no formal.

El PEN Català, com d’altres entitats de Catalunya, està preocupada per la situació de la llengua catalana a l’escola arran de la sentència del TSJC que insta a l’aplicació del 25% de classes en llengua castellana a l’escola. La nostra entitat treballa en la defensa dels drets lingüístics. L’any 1996 el PEN Català i el PEN Internacional van impulsar la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics.

Destaquem del seu decàleg, quatre punts:

1. Tota comunitat lingüística té dret que la seva llengua sigui utilitzada com a oficial en el seu territori.
2. L’ensenyament escolar ha de contribuir a prestigiar la llengua parlada per la comunitat lingüística del territori.
3. El coneixement generalitzat de diverses llengües per part dels ciutadans és un objectiu desitjable, perquè afavoreix l’empatia i l’obertura intel·lectual, alhora que contribueix a un coneixement més profund de la llengua pròpia.
4. El dret a l’ús i protecció de la pròpia llengua ha de ser reconegut per les Nacions Unides com un dels drets humans fonamentals.

Justament, el passat mes de setembre el PEN Català i el CIEMEN van recordar a l’Ateneu Barcelonès els vint-i-cinc anys de la Declaració Universal de Drets Lingüístics, signada el dia 6 de juny al Paranimf de la Universitat de Barcelona l’any 1996 i impulsada pel PEN Internacional i el CIEMEN, amb la complicitat de la UNESCO. Quinze anys després, el Manifest de Girona recollia i actualitzava els punts fonamentals de la Declaració Universal de Drets Lingüístics.

Helena Pol Salvà, membre de la junta del PEN Català.