L’editorial Meteora publica, juntament amb l’entitat, PEN Català. Un exemple de diplomàcia cultural, un llibre en edició bilingüe català-anglès escrit per Joan Safont i traduït per Robin Vogelzang amb el qual es poden reconstruir els 95 anys d’història de l’organització. També s’acaba de publicar un altre títol commemoratiu de l’entitat escrit pel mateix autor, PEN Català i la internacionalització de la cultura catalana, de la col·lecció de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionals Reconegudes (FOCIR). Tots dos es presentaran el proper dijous 7, a les 18h, a l’Institut d’Estudis Catalans.

Tal com ha explicat Carme Arenas, actual presidenta del PEN Català, al pròleg de l’edició de Meteora, es tracta d’una reconstrucció històrica de l’entitat:

«Aquest llibre reconstrueix gairebé un segle de la història d’una institució cultural catalana amb projecció internacional i, alhora, una de les primeres de l’Europa contemporània. Des de la seva fundació, el 1922, el PEN Català ha tingut com a missió principal projectar la llengua i la literatura catalanes al món i, de retruc, s’ha fet ressò de la nostra pervivència cultural.»

«Resseguir la història del PEN Català ens porta inevitablement, doncs, a transitar en paral·lel pels fets més importants de la història de Catalunya i d’Europa del darrer segle. El PEN Català, la més antiga de les institucions culturals internacionals a Catalunya, ha representat una història de fidelitat al territori i a la cultura que el representa. I ho ha fet treballant tant a l’interior, en tots els territoris de parla catalana, com a escala internacional, on ha determinat la presència de la nostra llengua i cultura arreu. De vegades de manera solitària, perquè en períodes de repressió o d’absència d’institucions públiques pròpies ha representat la pròpia cultura en tots els auditoris internacionals, denunciant tot allò que ens silenciava.»