La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, recollirà dilluns 27 de novembre, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, el premi d’àmbit social que la Fundació Paco Candel atorga dins de la 9a edició del Memorial Francesc Candel. La Fundació ha considerat alhora atorgar aquest reconeixement a la trajectòria de quasi cent anys d’existència del PEN Català, sempre treballant per la protecció i l’acolliment dels escriptors, en defensa del dret d’expressió, dels drets lingüístics, de les cultures oprimides i del conjunt dels drets humans.

La Fundació va instituir el Memorial per distingir persones o entitats per les seves aportacions professionals o personals en la línia de la consciència i el sentit social que caracteritzava l’obra de Candel. Durant l’acte s’atorgaran també dos reconeixements més: el premi d’àmbit de la comunicació a José Martí Gómez; i el de l’àmbit cultural a Agustí Alcoberro.

El PEN Català és una entitat fundada el 1922 amb la voluntat de fer de plataforma per a projectar internacionalment la literatura i els escriptors dels territoris de parla catalana, i s’implica de manera activa en les múltiples activitats del PEN Internacional, fonamentalment en la defensa de la llibertat d’expressió i de la lliure circulació d’idees, i també en la protecció del patrimoni cultural i lingüístic de les persones i els pobles.

La seva activitat s’emmarca en quatre programes: Escriptor Perseguit, fent un seguiment de les violacions dels drets humans comeses contra escriptors, editors, traductors i periodistes de tot el món; Escriptor Acollit, durant un període de temps acull un escriptor/a amenaçat com a conseqüència dels seus escrits; Traducció, promovent la traducció literària i la comprensió entre els pobles, també a través del portal Visat; i Drets Lingüístics, tasca en defensa i promoció dels drets lingüístics dels pobles.