El PEN Català s’adhereix al comunicat d’Acció Cultural contra les agressions que grups d’extrema dreta i anticatalanistes han protagonitzat  durant aquests dies contra Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i avui mateix contra Jordi Sebastià, periodista i alcalde de Burjassot  -el poble on va nàixer el poeta Vicent Andrés Estellés, homenatjat aquest any.

La reacció de les entitats cíviques i culturals ha de ser en aquestes situacions una denúncia ferma i una expressió de solidaritat amb representants democràtics dels ciutadans, assetjats de manera insidiosa per la seva coherència com a persones de la cultura.

“Acció Cultural del País Valencià (ACPV) vol expressar públicament la seua solidaritat amb Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), davant les violentes agressions de què ha estat víctima, primer impedint-li intervenir en l’acte d’homenatge al poeta Estellès a Burjassot, i després amb les pintades amenaçadores en la porta de la seua casa.

L’entitat considera molt greu que un grupuscle marginal compte amb una impunitat absoluta per a negar-li la paraula a un ciutadà (i més encara si aquest és el president d’una institució autonòmica) i per amenaçar-lo a ell i la seua família amb pintades intimidatòries en el seu domicili particular.

Davant fets tan greus, Acció Cultural considera que, primer, s’imposa el pronunciament públic dels agents socials, culturals i polítics del país en solidaritat i suport a la víctima d’aquests actes de violència, i en aquest sentit demanem que també la Generalitat valenciana condemne de manera ferma els fets.

Però, segon, cal també exigir a la Delegació de Govern que, com a responsable de garantir el lliure exercici dels drets democràtics de llibertat de reunió, manifestació i expressió, actue contra els responsables –públics i coneguts, i autoinculpats amb la seua signatura- de manera ràpida i decidida. O serà responsable d’una impunitat que només pot ser entesa pels violents com una invitació a continuar els seus actes d’agressió.”

Més informació al web d’Accio Cultural del País Valencià