El PEN de Bielorússia ha denunciat que el periodista i assagista Andrzej Poczobut ha estat condemnat a vuit anys de presó. El passat 8 de febrer, un tribunal de la ciutat bielorussa de Hrodna va dictar la sentència, després d’una sessió a porta tancada. Poczobut estava acusat dels delictes d’incitació a les sancions contra Bielorússia i d’apologia de l’odi nacional, racial o religiós.

Andrzej Poczobut havia estat detingut el març de 2021 després de l’escorcollament de casa seva. L’octubre de 2022, el KGB el va incloure en la seva llista de persones “involucrades en activitats terroristes”.

Poczobut, que pateix greus problemes de salut, haurà de complir la sentència en un centre penitenciari de seguretat mitjana. Se li ha assignat una cel·la individual. La correspondència amb ell ha estat bloquejada, de manera especial si és en polonès.

Andrzej Poczobut és assagista, periodista, bloguer, poeta i músic, autor del llibre Sistema Belarús (2013), en què tracta els problemes del país i d’altres repúbliques exsoviètiques. Poczobut s’ha destacat per la seva denúncia de la discriminació que pateix la minoria polonesa a Bielorússia.

El seu historial de detencions és molt llarg, i diverses instàncies l’han considerat un pres polític. Tant el Parlament Europeu com Aminstia Internacional i Reporters Sense Fronteres s’han manifestant en defensa seva.

El PEN Català s’afegeix a la denúncia del PEN bielorús i condemna la sentència sobre Andrzej Poczobut i la discriminació de la minoria polonesa a Bielorússia.