El passat 14 d’abril el PEN dels Estats Units va llançar una campanya en què participen més d’un centenar d’antigues autoritats universitàries que defensen l’educació superior contra l’allau de lleis i mesures polítiques de diferents estats que intenten restringir la llibertat d’expressió als campus i que ataquen l’autonomia universitària.

El dia del seu llançament, la campanya, amb el nom Champions of Higher Education, comptava amb 118 antics directius d’universitats de 36 estats del país, que es comprometien a oposar-se a les decisions polítiques i legislatives que pretenen silenciar el debat sobre qüestions fonamentals, polititzar els programes i incrementar la polarització a l’àmbit universitari.

Aquesta iniciativa centrada al món universitari segueix la línia d’actuació del PEN dels Estats Units de denúncia de les anomenades gag laws (lleis mordassa), que des de l’any 2021 s’estan adoptant per part de la major part dels estats del país, i que afecten tots els àmbits educatius, des de l’educació infantil fins a la superior.

El passat mes d’agost el PEN America va publicar un exhaustiu informe sobre aquestes lleis mordassa. Es tracta de normes dels estats que, típicament, intenten restringir la informació i el debat sobre qüestions com la raça, el gènere, la història dels Estats Units o les identitats LGBTQ+. L’informe documenta que durant el primer semestre de 2022 la quantitat d’aquestes lleis es va multiplicar per 2,5 respecte de les existents el 2021, alhora que es feien més repressives. El PEN mantén un índex de lleis mordassa educatives que es va actualitzant de manera constant.

Les notícies ens van informant dels casos més alarmants o xocants en què es materialitza aquesta envestida de prohibicions. A la web del PEN America o seguint les seves xarxes socials, podem conèixer casos com el de la llista de llibres retirats de les biblioteques escolars d’un comtat de Florida (incloent-hi per exemple, novel·les de la premi Nobel Toni Morrison), el cas d’una escola que va retirar les memòries d’Anne Frank per contenir “escenes inapropiades” o una llista d’altres prohibicions cridaneres de diferents escoles del país, que inclouen una innocent cançó de Miley Cyrus, les fotografies del David de Miquel Àngel o un musical sobre la Família Addams.