L’entitat formada per escriptors de tot el món i que vetlla pels seus drets i per la llibertat d’expressió ha fet un comunicat demanant l’anul·lació de la sentència contra els dos escriptors catalans i líders de la societat civil. Podeu llegir el comunicat a continuació:

***

El Tribunal Suprem espanyol va condemnar, el passat dilluns dia 14 d’octubre, a 9 anys de presó i d’inhabilitació absoluta els escriptors catalans i líders de la societat civil Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Els considera culpables del delicte de sedició i els absol del delicte de rebel·lió. El PEN International i el PEN Català consideren que aquesta condemna s’ha d’anul·lar.

Salil Tripathi, president del Writers in Prison Committee del PEN Internacional ha declarat: “Condemnem fermament la llarga pena de presó dictada a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per exercir pacíficament els seus drets a la llibertat d’expressió i reunió i instem les autoritats espanyoles a alliberar-los immediatament. Ja han passat dos anys entre reixes. Aquest atac indignant ha d’acabar d’una vegada per totes.”

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar en presó preventiva el 16 d’octubre de 2017 acusats de sedició i, posteriorment, el març de 2018, de rebel·lió. Els seus casos es van sumar als de 10 polítics que van ser jutjats per l’organització d’un referèndum d’independència l’1 d’octubre de 2017. La fase oral del judici va començar el 12 de febrer de 2019 i va durar més de quatre mesos. Tots els acusats van sol·licitar la seva lliure absolució afirmant que la seva actuació es basava en el dret a la desobediència civil i en l’exercici de drets fonamentals.

El maig del 2019, el Grup de treball de les Nacions Unides sobre la detenció arbitrària ja va condemnar la detenció de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Va demanar a les autoritats espanyoles que els alliberessin immediatament i que se’ls concedís el dret a una indemnització i a d’altres reparacions.

Des del PEN Català hem afegit: “Com hem dit una vegada rere l’altra, les acusacions de sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són clarament excessives. Exigim la seva llibertat immediata i que s’anul·li el veredicte. Ningú hauria de ser empresonat per manifestar-se pacíficament ”