Ahir, el PEN Internacional es va reunir a Hèlsinki amb la cosina d’Oleg Sentsov, el director de cinema ucraïnès que fa més de 63 dies que està en vaga de fam a una presó de Labytnangi, Rússia, amb motiu de la cimera entre el president Donald Trump i Vladímir Putin a la capital finlandesa. Des del PEN Internacional es va demanar l’alliberament de tots els presos polítics del país rus i que el president Trump esmenti el cas d’Oleg Sentsov.

Oleg Sentsov va ser detingut a Crimea el maig del 2014 i va ser sentenciat a 20 anys de presó per càrrecs de terrorisme el 25 d’agost de 2015, cosa que va semblar per molts un cas políticament motivat en represàlia per la seva crítica oberta a l’annexió de Crimea. Posteriorment, va començar la vaga de fam per demanar l’alliberament dels presos polítics ucraïnesos a Rússia.

El 2017 va rebre el PEN/Barbey Freedom to Write Award i el 26 de febrer del 2018 es va organitzar una campanya pel seu alliberament. Aquest juny, escriptors, artistes i activistes reconeguts com Margaret Atwood, Christiane Amanpour o Salman Rushdie van signar carta oberta a Vladímir Putin per demanar que surti de la presó.

Durant el mundial de futbol es va dur a terme la campanya “Keeping Score 2018” per denunciar les violacions de drets humans perpetrades per Rússia i demanar a les seves autoritats que respectin i protegeixin els drets humans bàsics. El 14 de juliol va ser l’aniversari d’Oleg Sentsov, i el PEN Internacional va enviar missatges a través de les xarxes socials al president rus per alliberar-lo. A més, l’escriptora i periodista Svetlana Alexievich va escriure el següent al respecte:

Avui és l’aniversari d’Oleg Sentsov, que va desafiar les autoritats del Kremlin. Vull dir-li avui que salva la dignitat de cadascun de nosaltres. Ell demostra tot el que pot fer una persona. Després de la seva gesta, cap de nosaltres té dret a complaure’s a la desesperació, a permetre’ns desil·lusionar-nos, renunciar. Tothom ha de fer alguna cosa per al futur; en cas contrari, anirem enrere.

Aquesta setmana s’ha obert una campanya de signatures perquè Donald Trump plantegi la situació d’Oleg Sentsov durant la cimera entre els Estats Units i Rússia.

– Més informació sobre Oleg Sentsov al web del PEN Internacional