L’escriptor, que ha estat ferit durant el seu arrest, espera per ser jutjat

*ACTUALITZACIÓ (26/01/2016 – 11:46h): El PEN Internacional està profundament decepcionat per la sentència d’un tribunal de Tblisi que ha declarat Irakli Kakabadze culpable de vandalisme, condemnant-lo a pagar una multa. El poeta georgià ha decidit recórrer la sentència.

_____

El poeta i activista Irakli Kakabadze, guanyador del Premi Oxfam Novib/PEN per la Llibertat d’Expressió el 2009, va ser arrestat el 25 de desembre de 2015 durant una manifestació pacífica contra la designació del jutge Levan Murusidze per al Tribunal d’Apelació del Consell Superior de Justícia de Georgia. Els activistes pels Drets Humans rebutjaven aquest nomenament perquè el jutge, membre de la Cambra Criminal del Tribunal Suprem de la República de Georgia, el 2007 va reduir les sentències a quatre dels acusats per l’homicidi del cap del departament internacional del Banc Georgià Unit, Sandro Girgvliani.

Durant la detenció, produïda als voltants del tribunal, Kakabadze va ser colpejat i ferit: el vídeo del seu arrest es pot veure aquí. Kakabadze va ser posteriorment alliberat sota fiança i el seu judici ha estat posposat vàries vegades fins al dia 22 de gener. L’escriptor ha denunciat els maltractaments rebuts i se n’ha obert una investigació formal.

El PEN Internacional denúncia que la detenció d’Irakli Kakabadze ha estat motivada per l’exercici pacífic del seu dret a manifestació.

Antecedents
Irakli Kakabadze és un poeta, escriptor i activista pels Drets Humans georgià que també té ciutadania nord-americana. Ha publicat més de 50 relats breus i assaigs en revistes georgianes i angleses. També és l’autor de diversos llibres com Candidate Jokola, Maskhara and Baudrillard, Medea Rehabilitation Project i Mother Courage of the Caucasus. Kakabadze és el president de la Fundació Mahatma Gandhi de Geòrgia i és l’autor de moltes cançons internacionalment conegudes com ‘Postindustrial Boys’ i ‘Shmazi Anthem’.

Kakabadze actualment imparteix classes a la Georgian American University a Tblisi. Ha estat professor a la Cornell University, Hobart and William Smith Colleges, Taipei Tech University, Centennial College in Canada, Tbilisi State University i el Georgian Institute for Public Affairs. També és membre fundador de la revista georgiana ‘Peace Times’.

*Podeu llegir la notícia a la web del PEN Internacional.