El dimarts 8 de setembre va ser presentat a l’Ajuntament de Barcelona el poeta sirià Ugar, acollit pel PEN Català i el consistori de la ciutat. Barcelona és membre de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi (ICORN), i la federació catalana del PEN Internacional assumeix des de fa deu anys la responsabilitat de l’acollida dels escriptors perseguits.

Segons Carme Arenas, presidenta del PEN Català, “els escriptors del PEN acollim amb entusiasme als nostres companys perseguits, amb el seu bagatge literari i la duresa de la seva història personal. Són ambaixadors de les seves cultures, la seva mirada sobre la nostra societat ens ajuda a veure’ns amb més riquesa. Més enllà d’oferir-los refugi en temps de persecució, vetllem per la seva integració en el teixit literari de la ciutat, coordinant-nos amb la xarxa de biblioteques i celebracions com la Setmana del Llibre en Català. Precisament dins aquesta última fira del llibre, s’ha celebrat un recital on s’han pogut llegir les primeres traduccions de la poesia d’Ugar al català”.

Carles Torner, director del PEN Internacional, ha afirmat: “el PEN Internacional duu a terme des de fa anys, juntament amb la xarxa ICORN, un programa intens de protecció d’escriptors que són perseguits. Bona mostra d’aquest compromís hoés l’acollida recent de bloguers de Bangladesh a Suècia, gràcies a la intervenció del PEN Suec; l’acollida d’escriptors refugiats a onze ciutats d’Alemanya per part del PEN Alemany; o el paper actiu del PEN Català en l’acollida d’escriptors en perill a l’Orient Mitjà o el nord d’Àfrica”.

La crida del PEN Internacional a la Unió Europea per una política comuna d’asil que respongui amb justícia i humanitat a l’actual crisi dels refugiats a Europa, s’inscriu en el compromís del PEN amb la protecció d’escriptors. En la història del PEN, la situació actual recorda el paper molt actiu dels centres PEN acollint escriptors durant la gravíssima crisi de refugiats com a resultat de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial.

*Podreu trobar la notícia a la web del PEN Internacional.