Al-Nabriss és el quart escriptor acollit pel PEN Català en el marc del Programa Escriptor Acollit. Abans s’havien beneficiat del programa la periodista  tunisiana, Sihem Bensedrine, la periodista de Zimbawe, Rhoda Mashavave i el poeta i novel·lista en llengua berber, Salem Zenia.

L’escriptor palestí Basem Al-Nabriss ha arribat avui dijous 28 de juny a Catalunya, procedent del camp de refugiats Khan Younis de Gaza, per residir per un període de dos anys a Barcelona. Al- Nabriss aterra a Barcelona gràcies al Programa Escriptor Acollit, promogut pel PEN Català, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, l’Àrea de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; que pretén donar aixopluc als escriptors amenaçats i perseguits arreu del món com a conseqüència de la seva feina, facilitar que aquests escriptors puguin desenvolupar-la amb total llibertat i permetre la interacció amb escriptors, intel•lectuals i gent de la cultura del país.

Basem Al-Nabriss, un dels poetes palestins més destacats de la seva generació, ha patit l’atac a la seva llibertat d’expressió, així com també a la seva llibertat personal, per part dels fonamentalistes de Hamàs, que van arribar a bombardejar la casa on vivia amb la seva família i que segueixen perseguint-lo pel fet de no haver callar i continuat expressant la seva crítica al règim en els articles que publica en un diari àrab on line. Malgrat això, Al-Nabriss ha declarat públicament que tot i que Hamàs vol que estigui callat i que els escriptors palestins visquin en la tragèdia, aquesta repressió a la qual estan sotmesos els dóna força per seguir escrivint. L’escriptor palestí arriba a Barcelona sense la seva família, però amb la recompensa, segons el seu propi testimoni, de poder escriure en llibertat.

EL PEN Català membre de la Xarxa de Ciutats Refugi (ICORN)
Des de l’any 2007, el PEN Català coordina el Programa Escriptor Acollit, que permet acollir durant un o dos anys un escriptor o escriptora amenaçat, perseguit o en risc de ser empresonat com a conseqüència de la seva feina. Des d’aleshores, el Pen Català ha acollit a la periodista i escriptora tunisiana, Sihem Bensedrine (2010); a la periodista de Zimbawe, Rhoda Mashavave, acollida a la ciutat de Palma el 2009; i al poeta i novel•lista en llengua berber, Salem Zenia (2007).

Aquest programa es realitza sota l’aixopluc de l’ICORN (Internacional Cities Of Refuges Network), la xarxa de ciutats refugis fundada el 2006 a Stavanger, hereva de l’anterior xarxa impulsada pel Parlament Internacional d’Escriptors i dissolta, per problemes burocràtics, el 2005. A l’Assemblea fundacional de l’ICORN van participar una trentena de representants de ciutats refugis i associacions dedicades a la defensa de la llibertat d’expressió , entre les quals, el PEN Català, una representant del qual va ser escollit per l’assemblea com a membre del Consell Assessor.