Amb motiu del 30è aniversari del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa (3 de maig de 2023), el PEN Internacional mobilitza els seus centres en suport Jimmy Lai, periodista, editor de mitjans de comunicació, activista i escriptor, que actualment es troba en presó i s’enfronta a una possible cadena perpètua per la seva tasca periodística a Hong-Kong-

“Els periodistes són els ulls i les orelles de la societat. Amb la seva feina, satisfan la necessitat de llibertats democràtiques, una necessitat que no ha de ser mai menyscabada. Han de poder parlar i escriure sobre assumptes d’interès general sense por d’interferències, detencions o altres formes de repressió o persecució. Jimmy Lai no és cap excepció. Té el nostre suport avui i cada dia.”

Ma Thida, presidenta del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Internacional.

Propietari de l’ara desaparegut diari Apple Daily, que era considerat com el diari democràtic més destacat de Hong Kong abans que les autoritats l’obliguessin a tancar el 24 de juny de 2021, Lai ha estat empresonat de manera continuada des de desembre de 2020, després de la seva detenció l’agost del 2020 per diversos càrrecs relacionats amb la seva feina periodística i el seu activisme. Ja ha rebut diverses condemnes per reunió no autoritzada, a causa de la seva participació en protestes per la democràcia, inclosa una condemna de 14 mesos per participar de manera breu en una vetlla del 4 de juny de 2020 que commemorava la massacre de la plaça de Tiananmen de 1989.

El 10 de desembre de 2022, Dia dels Drets Humans, Lai va ser condemnat a un total de cinc anys i nou mesos de presó per infringir les condicions d’un contracte d’arrendament comercial de la seu de l’empresa matriu d’Apple Daily. S’enfronta a més acusacions segons la Llei de Seguretat Nacional (LSN), que podrien donar lloc a una pena màxima de cadena perpètua.

L’actual detenció de Lai és emblemàtica de l’impacte devastador de la LSN en la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa a tot Hong Kong, i il·lustra bé la voluntat de les autoritats d’utilitzar el sistema legal per silenciar les veus dissidents. A més de Lai, actualment hi ha dotze periodistes detinguts, i l’efecte intimidador de la LSN ha donat lloc a un clima d’autocensura arreu del territori, amb diversos mitjans dissolts per tal de protegir el seu personal de possibles processaments legals pel seu periodisme crític.

Abans que Apple Daily es veiés obligat a tancar, Lai va escriure una carta al seu personal des de la presó per dir-los que “la llibertat d’expressió és una feina perillosa” i que “és hora de tenir el cap ben alt”. Va rebre una condemna de dotze mesos pocs dies després.

Durant més d’un segle, els membres del PEN International s’han mobilitzat en suport d’una premsa independent i lliure, han defensat periodistes amenaçats, empresonats i de vegades assassinats per dir la veritat al poder, i han instat els líders polítics a garantir la llibertat d’expressió, reconeguda per les Nacions Unides com a fonament de tots els altres drets humans.

El PEN International demana a les autoritats de Hong Kong que alliberin Jimmy Lai de manera immediata i incondicional i que retirin tots els càrrecs contra ell. També demanem a les autoritats que compleixin les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans i defensin el dret a la llibertat d’expressió per a tothom. El periodisme no és un delicte.