El PEN Català rememora l’escriptora i la seva vinculació amb l’entitat i els Drets Humans.

El PEN Català lamenta profundament la mort de Nadine Gordimer, la gran escriptora sud-africana guardonada amb el Premi Nobel de Literatura l’any 1991.
La seva vàlua com a escriptora i la seva trajectòria en defensa de la llibertat d’expressió van ser reconeguts pel PEN Internacional, el qual la va nomenar Vicepresidenta.

Les seves obres reflexionen sobre l’amor i la política, amb especial atenció al problema racial. Publicà la seva primera obra, The lying days, l’any 1953, però no fou fins el 1974 que arribà al públic majoritari gràcies a la novel·la The Conservationist, que fou guardonada aquell any amb el Premi Booker. A partir de la dècada de 1960, es convertí en una ferma defensora de l’abolició del sistema de l’apartheid. Membre del Congrés Nacional Africà (ANC) quan aquesta organització era encara il·legal, uní la seva veu als que demanaven la sortida de la presó de Nelson Mandela. Durant la dècada del 1990, participà activament al moviment contra la SIDA i pel control d’aquesta malaltia entre els més desafavorits, especialment a l’Àfrica.

Nadine Gordimer i el PEN Català

El 15 de novembre del 2007, Gordimer pronuncià la conferència de cloenda de la celebració del 85è aniversari del PEN Català. En aquella ocasió, s’organitzaren conjuntament diverses trobades internacionals: la del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del PEN Internacional, el Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat i el llançament del Programa Escriptor Acollit a Barcelona, amb la participació d’una nombrosíssima delegació d’escriptors de l’ICORN.

L’acte final d’aqusta trobada internacional es va celebrar a l’auditori de la Residència d’Ivestigadors, on Nadine Gordimer, presentada per l’aleshores Secretària general i avui Presidenta del PEN Català, Carme Arenas, va pronunciar la conferència titulada La imatge i la paraula: els reptes de la literatura en l’era tecnològica.

Aquesta ponència va ser recollida posteriorment en una plaquette publicada pel PEN Català.

—————————————-

– Article dedicat a Nadine Gordimer a la web del PEN Internacional: