Al butlletí d’octubre hem entrevistat les sòcies Assumpció Forcada i Tònia Passola.

Assumpció Forcada (Sudanell, 1947) és poeta, cantautora, activista cultural, feminista, biòloga.

Per què ets sòcia del PEN i quina és l’àrea de treball del PEN que t’interessa més?
Em va semblar una associació més oberta, per la seva acció en favor de la llengua catalana i protecció dels escriptors perseguits.

Quina creus que hauria de ser la prioritat del PEN per als propers cinc anys?
Donar a conèixer els escriptors i escriptores del nostre país en tots els fòrums possibles i seguir defensant les llibertats.

En quin projecte treballes actualment?
Escriure nous llibres, fer recitals de poesia que facin nous lectors, que les persones estimin la poesia, que no tinguin por a llegir un poema. La poesia és com la música, hi ha un poema per a cada moment de la vida, per a cada estat d’ànim. Cal defugir del “terrorisme intel·lectual”.

Tònia Passola (Barcelona, 1952) és poeta, llicenciada en Història de l´Art i Catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes de Secundària.

Per què ets sòcia del PEN i quina és l’àrea de treball del PEN que t’interessa més?
Em vaig fer sòcia del PEN l’any 2007 quan vaig ser convidada a formar part del seu Comitè d’Escriptores. El meu ingrés al PEN està, per tant, sentimentalment lligat al Comitè, a les alegries i disgustos que vaig compartir en els seus últims tres anys, poc temps abans de la seva dissolució –tot i la insistència de Montserrat Abelló de no desfer-lo un cop decidit d’abandonar finalment la Institució. Els tres anys que en vaig formar part –tot i alguns obstacles que hi vam patir– van ser d’intensa amistat i projectes encoratjadors. En vaig ser testimoni amb els últims actes que s’hi varen programar.
En aquests moments m’interessa la revista digital VISAT dedicada a la traducció. Benvinguda sigui la difusió de la nostra literatura, el seu contacte i comprensió amb les altres cultures.
Trobo a faltar en el PEN Català actual una àrea de treball amb objectius i propostes com les que mantingueren vives el Comitè d´Escriptores.
Sóc sòcia del PEN Català perquè estimo els projectes, que amb el PEN Club Internacional, ha dut, està duent i durà a terme per extirpar tot tipus d’injustícia. No tan sols les que pateixen les escriptores i els escriptors perseguits sinó totes les manques de llibertat que malauradament es renoven i perduren enquistades en els diferents pobles de de la Terra.

Quina creus que hauria de ser la prioritat del PEN per als propers cinc anys?
Continuar lluitant. Combatre qualsevol abús del tipus que sigui i on sigui. Defensar i protegir els drets dels escriptors i les escriptores dels pobles perseguits d’arreu del món.

En quin projecte treballes actualment?
Estic immersa sobretot en projectes relacionats amb la poesia, tant en la meva com en la d’altres autores i autors.