El pròxim 8 de setembre s’inaugurarà l’exposició: “PEN Català. 100 anys protegint la llengua i la llibertat d’expressió” al Palau Robert. L’exposició fa memòria dels cent anys d’història de la nostra entitat des que es va fundar l’any 1922 de la mà de Pompeu Fabra.

L’exposició traça un recorregut per alguns dels capítols més importants de la nostra literatura i documenta la relació que el PEN Català ha mantingut històricament amb el PEN Internacional. La proposta ha estat comissariada per Manuel Guerrero i documentada per Helena Pol, persones amb una llarga i estreta vinculació al PEN Català.

El PEN Català va néixer a Barcelona l’any 1922, com a resposta a una crida del PEN Internacional, amb l’ambició de poder donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes i de poder dialogar amb les més importants cultures i literatures del món. La història del PEN Català és una història d’ambició literària universal, d’èxit i de continuïtat durant més de cent anys, però també és una història d’exilis, de resistències i de reconstrucció cultural col·lectiva, de solidaritat i de lluita per la llengua i per la llibertat d’expressió a Catalunya i als Països Catalans. 

La història del PEN Català és també el fruit del treball incondicional de totes les persones que des de la Junta, o des de la col·laboració i el suport extern amb les més importants institucions públiques, associacions i entitats de defensa de la llengua i de la literatura catalanes i dels drets humans, han fet possible, durant tots aquest anys, el reconeixement d’una literatura i d’un patrimoni únic a la nostra cultura, en diàleg amb les altres cultures i literatures. Aquesta exposició, doncs, és un reconeixement a totes les persones que, d’una manera o altra, han format part del PEN Català al llarg d’aquests cent anys i alhora vol donar testimoni de les fites, les publicacions i les col·laboracions més destacades que constitueixen el seu llegat de passat i de present que es projecta cap al futur.

Aquí trobaràs el programa d’actes vinculat a l’exposició.