El PEN Català està impulsant el manifest Crida per la terra des del món de les lletres signat per 200 personalitats del món literari, que es presentarà el dia 20 de maig a la Fira Literal.

Llegeix aquí el manifest

Des del Comitè d’Emergència Climàtica del PEN Català s’ha impulsat el manifest Crida per la terra des del món de les lletres, per denunciar la situació climàtica en què es troba el nostre planeta i demanar un canvi profund del nostre model econòmic, cultural i social, ja que només així es podran evitar els efectes més devastadors de la crisi ambiental i climàtica. Pensem que, com a persones del món de les lletres, també hem de dir la nostra en aquest tema hem de dir la nostra i fer aportacions lligades a la nostra tasca d’escriptura, traducció, edició o periodisme.

Fins ara, aquest manifest ha estat firmat per 200 personalitats del món literari. Amb aquesta crida ens sumem a la veu dels moviments ciutadans i d’un nombre cada vegada més gran de científics que exigeixen als governs una actuació urgent i decidida per contenir l’augment de la temperatura global, protegir la biodiversitat i revertir l’actual procés de deteriorament ambiental.

Creiem que des del nostre àmbit i els àmbits propers (el de la cultura en general, el del periodisme, el de la comunicació), a escala global i des dels Països Catalans, calen actuacions diverses i urgents lligades a aquest plantejament general. El manifest entre altres coses planteja que:

– Cal revisar i reduir l’impacte ambiental de la nostra pròpia activitat, que, com tota acció humana, té una empremta sobre els recursos i sobre els equilibris ambientals.

– Cal reflexionar (crear fòrums per compartir opinions i informació) sobre com reflecteix la literatura del segle XXI la greu amenaça existencial de la crisi climàtica.

– Cal plantejar-se sobre com informar en temps d’emergència climàtica, donant a la qüestió la rellevància que cal i transmetent la informació de manera veraç, sense enganys i sense dependència d’interessos de les corporacions contaminants, i amb un èmfasi en les alternatives a construir.

– Cal seguir incidint més en la denúncia de les violacions de drets humans patides pels activistes de l’ecologisme, sovint víctimes d’atacs violents lligats als interessos dels que extreuen combustibles fòssils, desforesten o exploten recursos naturals de manera insostenible.

– Cal reflexionar sobre els patrocinis culturals lligats a les formes més destructives d’activitat empresarial o financera.

Aquest manifest es farà públic el dia 20 de maig  a les 12.30 h en un acte a la Fira Literal, en un diàleg entre Miquel Àngel Llauger, cap del comitè d’Emergència Climàtica i els escriptors Laia Malo i Josep Lluís Badal.

Firma el manifest