Girona s’adhereix  a la xarxa de ciutats refugi ICORN, dins del Programa d’Escriptor Acollit  del  PEN Català. El blogger egipci Amir Alí serà l’escriptor acollit per Girona.

La presidenta del  PEN Català, Carme Arenas,  ha signat amb l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont i  la directora de programes d’ICORN (International Cities of Refuge Network), Elisabeth Dyvik,  el conveni  de col·laboració amb el qual la ciutat de Girona s’adhereix a la xarxa de ciutats refugi  ICORN.  D’aquesta manera, se suma  i es declara “ciutat refugi per a escriptors perseguits” als països d’origen per raó de la seva obra o pensament. L’acord serà ratificat pel mateix president de la Junta directiva de l’ICORN, Peter Ripken, que no ha pogut ser present a l’acte.

Girona mostra  a través d’aquest compromís la solidaritat amb escriptors del món amenaçats als seus països i es compromet a promoure la llibertat d’expressió acollint un escriptor o  escriptora durant un període de dos anys, facilitant-li  la integració  i proporcionant-li suport personalment.

La Xarxa internacional ICORN, per la seva banda, fent ús de la cooperació amb el  Comitè d’Escriptors Empresonats del  PEN Internacional, acreditarà i  assessorarà la ciutat de Girona perquè encoratgin l’escriptor/a acollit a assumir responsabilitats literàries, culturals i  acadèmiques durant la seva estada.

Amir Ali, l’escriptor que acollirà Girona.
L’escriptor que acollirarà la ciutat de Girona serà el periodista i  blogger egipci Amir Alí, conegut pels seus punts de vista seculars i escrits crítics sobre l’ Islam i autoritats religioses d’Egipte, publicats a internet a través del seu blog. Amir ha treballat pel diari  Al-Ghad, clausurat per les autoritats i ha patit nombroses amenaces. Abans de la revolta egípcia de 2010, ha estat detingut en dues ocasions i des de la revolució ha augmentat el risc de presó. El PEN Internacional considera que la sol·licitud d’Amir Ali és adequada per rebre acolliment per part d’una ciutat de la xarxa ICORN .

ICORN (International Cities of Refuge Network), fundada a  Stavanger (Noruega) el 2006, hereva de l’anterior xarxa impulsada pel Parlament Internacional d’Escriptors, és una xarxa de ciutats d’arreu del món que vetllen per la defensa de la llibertat d’expressió. Actualment, 42 ciutats tenen un escriptor o escriptora acollit, entre elles, Barcelona. Els escriptors han estat sistemàticament objectius d’amenaces i persecucions, i la xarxa creu que és necessari per a la comunitat internacional donar una resposta apropiada a aquestes situacions. Cada ciutat de la xarxa ICORN acull un escriptor que representa d’una manera simbòlica, tots els altres escriptors que viuen amagats, empresonats o silenciats per sempre.

Programa Escriptor Acollit.-
Des de l’any 2007, el PEN Català coordina el Programa Escriptor Acollit, sota l’aixopluc de  l’ICORN, que té com a finalitat acollir durant un període de dos anys un escriptor o escriptora amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat com a conseqüència dels seus escrits. Des d’aleshores el PEN Català ha acollit al poeta i novel·lista en llengua berber Salem Zenia (2007), a la periodista i escriptora tunisiana Sihem Bensedrine (2010)  i a la periodista de Zimbawe, Rhoda Mashavave, acollida a la ciutat de Palma el 2009. Des de 2012, té acollit l’escriptor palestí, Basem al-Nabriss.