Benvolguts i benvolgudes,

Aquest any celebrem el centenari de la nostra entitat, que com sabeu, és un dels centres PEN més antics del món. Des de l’any 1922 treballem per defensar no només escriptors i escriptores de casa nostra sinó tots aquells autors, periodistes, traductors i artistes que, arreu del món, pateixen situacions de denúncia que vulneren la llibertat d’expressió. Malauradament, el 2022 tal com passava fa un segle, la repressió i persecució d’artistes i persones del món de la cultura, el pensament i la informació continua sent de rabiosa actualitat arreu i, en aquest context, la nostra tasca és igual o més important que el 19 d’abril del 1922, dia en què es va fundar la secció catalana del PEN.

El PEN Català ha escrit, al llarg del temps, alguns dels capítols més singulars de la nostra cultura; ha permès un diàleg de tu a tu de la nostra literatura en un context internacional, acull des de fa anys escriptors amenaçats als seus països i treballa des dels diferents Comitès (com el de Traducció i Drets Lingüístics o el de l’Escriptor Perseguit) per donar a conèixer algunes de les veus més rellevants en diferents llengües.

Avui donem el tret de sortida dels actes de celebració del nostre centenari amb una conversa amb Burhan Sönmez, escriptor fortament compromès amb la llibertat d’expressió i actual president del PEN Internacional, però ens espera un any ple d’actes arreu del nostre domini lingüístic. Com a tastet us avancem que tindrem un cicle de converses al voltant de la figura de Joan Fuster, un dels arquitectes de la nostra cultura i vinculat en el seu moment a la nostra entitat. També hi haurà espai per a celebracions i, per això, us convidem a venir a brindar amb nosaltres a la festa que farem el setembre en el marc de l’exposició: PEN Català, 100 anys protegint a llengua i la llibertat d’expressió que es farà al Palau Robert de Barcelona. El 2022 també serà un any de mirar al futur i imaginar quin panorama ens agradaria per al 2122 per exemple, per això posarem el focus en els més joves i ens preguntarem sobre el futur de la literatura catalana en col·laboració amb el Festival de Literatura Infantil i Juvenil (FLIC).

Us animem a participar d’aquest any farcit d’actes i celebracions perquè només si veniu i us el feu vostre tindrà plenament sentit.

Rebeu una cordial salutació,

Àngels Gregori.

Barcelona, 19 d’abril de 2022.