El PEN Català ha col·laborat amb AdiA Edicions en la publicació del poemari Revolta permanent, el primer llibre en català, anglès i georgià de l’escriptor Irakli Kakabadze, amb traducció de Víctor Obiols. El poemari serà presentat divendres 19 de maig a la Llibreria Papasseit de Manresa (C/Barcelona, núm. 25, de Manresa) a les set del vespre. L’autor llegirà alguns dels poemes de Revolta permanent en georgià i anglès acompanyat de Sara Serrano, que els llegirà en català. També es presentarà a Barcelona dilluns 22 de maig a La Moodstore (C/ dels Canvis Nous, 8). Irakli Kakabadze llegirà, en aquest cas, acompanyat del seu traductor, Víctor Obiols.

Irakli Kakabadze és un dels escriptors georgians contemporanis més destacats i és autor de novel·les, contes, poemes, obres de teatre i assaig. Va arribar a Barcelona el febrer del 2016 convidat pel PEN Català dins el Programa Escriptor Acollit, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi (ICORN). Activista polític compromès amb la denúncia social, ha traslladat els temes que el preocupen, com l’autoritarisme, la repressió de les minories ètniques i l’alienació de la societat consumista a les seves obres literàries. Kakabadze és president de l’Institut Igualitari, organització per a la defensa dels drets humans a Geòrgia, i Secretari Internacional del PEN Georgià. El 2006 va ser arrestat i empresonat quatre vegades per les autoritats georgianes per expressar la seva opinió sobre la guerra i els drets humans, fets que el van empènyer a exiliar-se als Estats Units. El 2013 va retornar a Geòrgia i va impartir classes a la Georgian-American University. El desembre del 2015, però, Irakli Kakabadze va ser novament arrestat i apallissat per les autoritats georgianes després d’una manifestació pacifica, fet que l’ha empès a reprendre el camí de l’exili, aquest cop acollit a Barcelona.

El PEN Català va implantar el Programa Escriptor Acollit l’any 2007 a Barcelona, en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat i la Generalitat de Catalunya. La Diputació de Barcelona també hi ha col·laborat contribuïnt a la seva difusió. Des de llavors, s’hi han acollit cinc escriptors: Salem Zenia, Sihem Bensedrine, Bàssem an-Nabrís, Ugar i, actualment, Irakli Kakabadze. Palma i Girona també han estat ciutats refugi, la capital mallorquina entre 2010 i 2012 amb Rhodah Mashavave i, en el cas de Girona, entre 2013 i 2014 amb l’estada d’Amir Ali.

Consulta les activitats a l’agenda

Programa Escriptor Acollit