El passat dia 14 de juliol, els periodistes Jairo Videa i Juan Daniel Treminio, beneficiaris del programa Escriptor Acollit van assistir a una trobada amb l’activista i defensora dels drets humans guatemalenca Leiria Vay García, que es troba acollida actualment pel Programa Basc de Protecció es va desplaçar a Barcelona per participar en el seminari internacional “Un sol planeta, un sol refugi: drets ambientals, gènere i COVID-19. La defensa de la terra i les vulneracions de drets ambientals” organitzat per CCAR (Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat) i Taula per Mèxic. A la trobada també hi van assistir les dues periodistes mexicanes actualment acollides dins el programa d’acollida temporal de Taula per Mèxic i el seu coordinador Arturo Landeros.

La trobada va servir per intercanviar informació i compartir experiències entre els participants i es va centrar en la difícil situació que viuen les comunitats vulnerabilitzades als països de Centreamèrica i Mèxic, entre elles el gremi periodístic, els defensors dels drets humans i la terra, així com les dones indígenes i la població LGTBIQ.

García va remarcar la importància que té la cobertura periodística dels fets que afecten les poblacions més enllà de la capital dels països, mentre que els periodistes participants van coincidir en el fet que el seu treball segueix sent de vital importància davant l’empitjorament de les crisis a les seves localitats.