El divendres 13 de maig, la sala Alfonsina Storni del Pavelló blanc de la 46a Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires va acollir la presentació de Sagitario, de Joan Fuster, publicat per Raig Verd Editorial amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de Llengua (AVL).

L’acte, organitzat per la Feria del Libro de Buenos Aires amb la col·laboració del PEN Català i el Centro PEN Argentina, comptà amb la presència d’Àngels Gregori, presidenta del PEN Català i acadèmica de l’AVL, l’escriptor Andreu Gomila i l’editor i vicepresident del PEN Català pel PV Manolo Gil. La presentació va estar moderada pel periodista argentí Gabriel Súnico.

En la seua al·locució, Gregori va presentar la traducció al castellà del llibre de Joan Fuster com una de les prioritats de l’Any Joan Fuster. “La internacionalització de Joan Fuster passa per la traducció de les obres i la seua difusió arreu del món”, va indicar la presidenta del PEN Català. “Uns dels greus problemes que ha patit l’escriptor de Sueca és la pràctica inexistència de les traduccions dels seus llibres, el que ha fet que siga un gran desconegut fora dels territoris de parla catalana”, va puntualitzar.

Gil, per la seua part, va situar l’obra i el pensament de Fuster dins del context l’alta cultura europea. “L’obra fusteriana”, va assenyalar, “ens connecta amb el gran pensament europeu: Michel de Montaigne, la Il·lustració francesa, Bertrand Russell i Antonio Gramsci, entre altres pensadors”. “Joan Fuster ens va ensenyar a manifestar sempre el pensament crític i defensar l’heterodoxia”, va concloure.

Gomila va centrar la seua intervenció en les similituds entre Joan Fuster i Jorge Luis Borges,  “dos erudits universals amb certs paral·lelismes: cultes i d’una universalitat que es projectava des dels indrets locals”, va subratllar Gomila.

El nombrós públic, que omplia de gom a gom la sala Alfonsina Storni, va participar activament en el col·loqui posterior interessant-se per l’obra de Fuster i lamentant el silenci universal al qual ha estat condemnat des de fa anys.

Publicat per primera vegada en 1985, Sagitari és l’últim llibre d’assajos que va escriure Joan Fuster. Un recull d’articles, meditacions i aforismes que ens apropen als temes que més preocupaven a l’intel·lectual valencià. La traducció publicada per Raig Verd Editorial ha estat a cura de Maria Rosich i compta amb un pròleg de Mercedes Cebrián.

Presentar Joan Fuster dins del programa de la 46a edició de la Fira Internacional de Buenos Aires i amb motiu de l’Any Joan Fuster  té una gran importància per la difusió que suposa de la seua obra. La de Buenos Aires és la fira del llibre més concorreguda de parla hispana. La present edició, celebrada del 28 d’abril al 16 de maig, a La Rural, predi firal de Buenos Aires, ha comptat amb una superfície de més de 45.000 metres quadrats, 610 expositors, 1418 activitats programades, 3956 signatures d’autors i ha rebut més d’1.400.000 visitants.