Durant la celebració del 77è Congrés Internacional del PEN, que s’està celebrant del 12 al 18 de setembre a Belgrad, Josep M. Terricabras, com a membre del PEN Català, ha estat reelegit President Internacional del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional. Amb aquesta elecció i durant els propers tres anys, el PEN Català té l’encàrrec de liderar, a nivell internacional, tot allò referent als Drets Ligüístics i a l’intercanvi entre literatures a través de la Traducció.

Cal recordar que en la darrera Trobada Internacional del Comitè, que se celebrà a Girona el proppassat mes de maig, es va redactar i aprovar el Manifest de Girona, un decàleg que representa una nova declaració universal dels drets lingüísics, precisament quan enguany commemorem el 15è aniversari de l’aprovació de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics a Barcelona, promoguda pel PEN Català i el CIEMEN.

Actualment, aquest Manifest de Girona està essent assumit per molts països de tots els continents i traduït a diverses llengües, i ha iniciat el camí per tal que sigui assumit per l’ONU i la UNESCO.