Mehdi Bahman, l’escriptor iranià sobre qui pesava una pena de mort, ha vist commutada la seva pena per una altra de cinc anys de presó. Bahman ha estat recentment nomenat membre d’honor del PEN Català, que ho ha acordat després de conèixer la condemna de mort sota càrrecs d’espionatge, amb motiu d’haver concedit una entrevista a un mitjà de comunicació israelià. Bahman és un dibuixant i escriptor que ha treballat durant anys pel diàleg interconfessional i pels drets de les minories religioses del seu país.

Segons hem pogut saber a través de l’activista iraniana Ryma Sheermohammadi, que està en contacte amb persones de l’entorn proper de Bahman, l’acusació inicial, que incloïa un delicte de moharebeh (declarar la guerra a Déu, castigat amb pena de mort) ha estat canviat per la fiscalia per un de col·lusió, o entesa il·lícita amb algú per perjudicar l’estat. La condemna dictada ha estat de cinc anys de presó.

Des de la seva detenció, Bahman no ha pogut tenir assistència legal i la seva família s’ha trobat sota amenaça. Ha estat tancat a la presó de Gran Teheran, un centre que no compta amb aigua potable (els reclusos l’han de comprar) i on són enviats els presos que les autoritats volen sotmetre a gran pressió.

La commutació de la pena de mort és un alleujament, però el PEN Català seguirà denunciant les condicions de la seva detenció i empresonament. Continuarem fent campanya per la llibertat que li correspon com a persona que no ha comès cap altre delicte que el de defensar el diàleg entre les confessions i les nacionalitats del seu país i de l’Orient Mitjà.