El passat 13 de maig, a la sala “Orgullo y Prejuicio. Espacio de Diversidad Sexual y Cultural“, del Pavelló Ocre de la 46a Fira Internacional de Llibre de Buenos Aires, va tindre lloc una conversa amb l’escriptor Sebastià Portell (Ses Salines, Mallorca, 1992), moderada per l’escriptor i soci del PEN Argentina Miguel Gavilán i per l’editor i vicepresident del PEN Català pel País Valencià Manolo Gil.

Al llarg de la conversa, i a banda d’analitzar l’estat actual de la literatura LGTBIQ+, tant a l’Argentina com als Països Catalans, Portell va incidir en alguns aspectes de les identitats sexuals i de gènere no normatius que apareixen en les seues obres, principalment en l’antologia Amors sense casa. Poesia catalana LGTBIQ (Angle Editorial, 2018), de la que va ser curador, la novel·la Ariel i els cossos (Empúries, 2019) i l’obra de teatre Transbord (Lleonard Muntaner Editor, 2018), actualment de gira per diferents localitats del territori català.

Com a preàmbul de la conversa, Gavilán i Gil amb Sandra Santana, del PEN Puerto Rico, van presentar Así vivimos, la primera antologia de temàtica LGTBIQ+ impulsada pel PEN Argentina amb la col·laboració del PEN Català, PEN Xile i PEN Puerto Rico. L’antologia està integrada per 25 obres de diferents autors, principalment contes i poemes, i serà publicada pròximament en format digital. Así vivimos, que tindrà continuïtat en 2022, forma part d’una sèrie d’iniciatives conjuntes del PEN Català i PEN Argentina amb la col·laboració del PEN Xile, PEN Puerto Rico, PEN Uruguai, PEN Paraguai i PEN Quítxua.

L’acte va comptar amb nombrós públic que va omplir l’espai-auditori de la sala Orgullo i Prejuicio. Aquesta sala temàtica és una iniciativa de la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires per a visibilitzar la literatura LGTBIQ+ que es produeix actualment.

La 46a edició de la Fira Internacional de Buenos Aires es va celebrar del 28 d’abril al 16 de maig, a La Rural, predi firal de Buenos Aires. Amb una superfície de més de 45.000 metres quadrats, està considerada com la fira del llibre més concorreguda de parla hispana. La present edició ha comptat amb 610 expositors, 1418 activitats, 3956 signatures d’autors i ha rebut a més d’1.400.000 visitants.