Durant el congrés d’enguany del PEN Internacional a Pune (Índia), la nova presidenta del Comitè de les Dones Escriptores (WWC), Zoë Rodríguez, va constatar una presència predominant d’homes durant els actes. Rodríguez fins i tot va parlar amb algunes de les dones membres del centre PEN South India (el centre organitzador del congrés), per expressar la seva sorpresa pel fet que no estiguessin més implicades en l’organització de l’esdeveniment i en la programació d’escriptors.

Per a Zoë Rodríguez, el Congrés del PEN hauria d’haver brindat l’oportunitat a les escriptores de l’Índia de debatre els temes tractats, explicar al món la diversitat i la sofisticació de la seva literatura i poder mostrar la seva obra juntament amb la dels seus companys masculins.

Per això, per l’oportunitat perduda d’escoltar les veus de les escriptores índies, la primera aportació de Rodríguez com a presidenta del WWC ha estat presentar una llista de suggeriments (a tenir en compte en esdeveniments literaris en general) per tal de garantir que no tornin a passar situacions similars.

La llista per a una representació paritària als actes literaris:

  1. A l’hora de programar esdeveniments, assegureu-vos que hi hagi una representació paritària entre homes i dones. Si, per alguna raó no s’aconsegueix, busqueu més escriptores per incloure-les i així aconseguir un equilibri. Si, tot i així, per alguna raó concreta aquest equilibri no es pot assolir, expliqueu-ho en les notes del programa (i espereu-ne una reacció de crítica).
  2. Impliqueu les dones en el disseny i la programació dels esdeveniments.
  3. Busqueu escriptors i escriptores per parlar sobre tots els temes escollits: no s’ha d’assumir que certs arguments siguin de cap domini exclusiu d’uns o altres.
  4. Quan en algun esdeveniment s’exposin llibres o es posin a la venda, assegureu-vos que hi hagi exemplars tant d’escriptores com d’escriptors.
  5. Si es publiquen assajos o documents com a part d’una conferència o programa, assegureu-vos de demanar-los a una representació paritària tant d’escriptors com d’escriptores.
  6. Els moderadors de les diverses sessions també han de reflectir la diversitat de gènere: aquests rols dirigeixen el flux de la discussió i és important que les dones hi participin en condicions d’igualtat.
  7. Si hi ha una situació de disparitat, diguem que per nombre imparell de participants, corregiu la xifra a favor de la sobre representació de les dones: es compensarà un desequilibri històric en que es trigarà a veure les veus femenines igualment representades.