El PEN Català atorga el premi PETIT PEN a l’associació hongaresa Labrisz Leszbikus Egyesület i al projecte internacional Petits Llibres d’Autors Bàltics (Tiny Books from Baltic Authors).

El PEN Català celebra 100 anys del seu naixement i ho fa mirant al futur amb la creació d’un premi en l’àmbit de la literatura adreçada als més joves. L’objectiu del guardó és reconèixer la contribució d’una entitat, organització o iniciativa europea a una literatura infantil i/o juvenil més lliure i més diversa.

El jurat ha decidit per unanimitat concedir el premi PETIT PEN 2022, dins del projecte europeu Be Part. Grow with arts, ex aequo a l’associació hongaresa Labrisz Leszbikus Egyesület i al projecte internacional Petits Llibres d’Autors Bàltics (Tiny Books from Baltic Authors).

El jurat ha premiat a Labrisz Leszbikus Egyesület per la seva trajectòria de treball comunitari, durant la qual han crescut, evolucionat i ajudat a transformar la cultura donant cabuda als creadors joves del col·lectiu LGTBIQ+; en aquest sentit, el jurat valora especialment la seva valentia a l’hora de defensar els drets de la comunitat LGTBIQ+ a través de la literatura en un context polític de repressió i d’atac a la diversitat sexual.

El jurat també ha premiat el projecte Petits Llibres d’Autors Bàltics (Tiny Books from Baltic Authors) per oferir al públic jove i infantil, un programa de promoció lectora de fàcil accés, amb petits llibres artesanals que ofereixen textos, il·lustracions i disseny de qualitat, i alhora introduir la reflexió sobre la diversitat i els drets humans. S’hi afegeix una consciència de desenvolupament de la literatura infantil bàltica, que atorga espais als seus creadors per fomentar-ne la cooperació, amb la intenció de mostrar el seu treball a la comunitat i a la resta del món.

El jurat també ha volgut reconèixer el treball realitzat pels tres finalistes: l’organització britànica Pop-Up projects, la biblioteca sueca Punkt 127 i el projecte Silent Books d’IBBY (International Board on Books for Young people).

El premi s’ha entregat el dia 17 de novembre l Museu del Disseny de Barcelona en el marc de la jornada “Imaginem el futur” organitzat pel PEN Català al Festival FLIC.

El jurat que ha escollit el premi PETIT PEN ha estat format per:

FREDDY GONÇALVES

Mediador cultural, investigador, escritor, profesor, editor y especialista en literatura infantil y juvenil. Creador de la revista PezLinterna. Publicó, entre otros, el libro: La nostalgia del vacío, la lectura como espacio de pertenencia en los adolescentes donde reflexiona sobre su labor con jóvenes en distintos países.

MAGALÍ HOMS

Dissenyadora, realitzadora i gestora cultural. Des de fa 10 anys dirigeix ​​l’Associació Tantàgora, entitat que es dedica des de fa 25 anys a la difusió de la literatura oral i escrita principalment per al públic infantil i juvenil. També és directora d​​el FLIC, festival de literatures i arts infantil i juvenil i el Xup-Xup ambdós impulsats per Tantàgora. Conjuntament amb la Roser Ros ha comissariat diverses exposicions.

GEMMA RODRÍGUEZ

Dramaturga, guionista i gestora cultural.  Dirigeix el PEN Català i actualment coordina el projecte europeu Be Part. Grow with Arts i el Programa Escriptor Acollit. Les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes i representades a diferents països. Ha estat guardonada amb el premi María Teresa León i el Serra d’Or de la Crítica. Va ser sòcia fundadora de l’Associació de creadores escèniques Projecte Vaca i ha presidit l’associació de guionistes de Catalunya i el Fòrum d’associacions de guionistes de l’audiovisual.

JUSTINAS VANCEVICIUS

Justinas Vancevicius és el fundador del programa de foment de la lectura “Children’s World”, amb seu a Vílnius, Lituània. El programa implementa diferents projectes nacionals i internacionals, com ara festivals de literatura, programes educatius per a infants, creadors de llibres i professors, i s’esforça per fer que la literatura sigui accessible als nens de diferents grups socials.