El PEN Internacional ha realitzat diverses campanyes de solidaritat amb l’activista pakistanesa i el seu és un dels casos emblemàtics del Comitè d’Escriptors Empresonats.

L’activista pel dret a l’educació Malala Yousafzai ha rebut aquest vespre, de mans del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, el Premi Internacional Catalunya 2013, premi que ha compartit amb la política noruega Gro Harlem Brundtland.

El Govern de la Generalitat ha concedit el premi a Malala Yousafzai, per haver lluitat “jugant-se la vida pel dret a l’educació, des de ben petita i en un context molt difícil”.

Malama Yousafzai va ser objecte d’un brutal atemptat el passat 9 d’octubre, quan un grup de talibans la van disparar al cap quan tornava de l’escola.  Es creu que l’atac va ser la resposta del règim talibà  a la campanya de Yousafzai pels drets d’educació de nenes.

Sota el pseudònim de Gul Makai, Malala va aconseguir notorietat als 11 anys quan va començar a escriure un diari per a la BBC-Urdu sobre la vida sota el règim talibà. Entre d’altres temes, en el seu bloc detalla com els talibans van tancar les escoles de nenes a la regió de Swat.

El  PEN Internacional ja va condemnar aquest covard atac i  el seu cas ha estat motiu d’accions de solidaritat i protesta organitzats per diversos centres PEN del món centrats en fer una crida al govern de Pakistan i la comunitat internacional a intensificar els esforços per protegir les estudiants pakistaneses i garantir que les nenes tinguin accés ple i igualitari a l’educació.

El Premi Internacional Catalunya, creat el 1989 per la Generalitat, reconeix anualment aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.